Zbog obilnijih padalina na području Krajine, sjeverozapadne i sjeverne Bosne, te grmljavine u istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, na snazi je narančasto upozorenje.

U ostatku Bosne i Hercegovine, uključujući dijelove Hercegovine te središnju, jugoistočnu i jugozapadnu Bosnu, na snazi je žuto upozorenje.

Na području Banje Luke i Prijedora očekuju se obilnije padaline od 30 do 60 milimetara po kvadratnom metru, uz jače pljuskove praćene grmljavinom i nepogodama s jakim vjetrom i mogućom pojavom grada.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH savjetuje: „Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktualnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće su poplave imovine i prometnih mreža. Također, mogući su poremećaji u opskrbi električnom energijom, vodom i komunikacijama, te može biti potrebna manja evakuacija. Očekujte teške uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode.“

Jači pljuskovi s grmljavinom te nepogode u obliku obilnijih padalina, jakog i olujnog vjetra i grada prognoziraju se za fočansku, trebinjsku i višegradsku regiju.

„Poduzmite mjere opreza i pratite aktualnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Pripazite na žestoke oluje s grmljavinom i zaštitite se od udara groma. Moguće su štete na imovini i drveću, iznenadne poplave, udari vjetra i grad. Očekujte poremećaje u prijevozu i aktivnostima na otvorenom“, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Grmljavina se očekuje na području Livna, Mostara, Sarajeva i Tuzle.