Svalbardsko globalno skladište sjemena jedno je od najčuvanijih mjesta na svijetu. Glavni cilj ovog projekta Svjetske zaklade za raznolikost usjeva je zaštita različitih ratarskih kultura u slučaju globalne katastrofe.

Upravo zato smješteno je na sigurnom i teško dostupnom mjestu poput norveškog arhipelaga Svalbard koje je od Sjevernog pola udaljeno 1300 kilometara. Točnije, nalazi se 120 metara unutar planine u sklopu otoka Spitsbergen.

Stručnjaci su odabrali ovaj otok s razlogom. Naime, na njemu nije zabilježena česta tektonska aktivnost, tijekom cijele godine prekriven je ledom, a izdiže se na 130 metara nadmorske visine zbog čega neće biti ugrožen čak ni u slučaju najcrnjih prognoza, odnosno otapanja ledenih kapa.

Globalno skladište sjemena otvoreno je 2008. godine u najsretnijoj zemlji na svijetu, a u njegovu izgradnju utrošeno je oko 40 milijuna norveških kruna, odnosno nešto više od 31 milijun kuna.

Uzorci na - 18 Celzijevih stupnjeva

U svojoj riznici čuva sveukupno više od 250 milijuna uzorka biljnog sjemena koje je prikupljeno iz različitih dijelova svijeta. Tu se može naći sve od riže i kukuruza do manioke, a važno je napomenuti da je norveška vlada zabranila pohranjivanje genetski modificiranog sjemena.

Poljoprivredno blago smješteno je u idealnim uvjetima na -18 Celzijevih stupnjeva. Pohranjeno je u specijalnim troslojnim folijama u koje ne može doprijeti vlaga. Neke studije su pokazale da će sjeme na ovaj način ostati sačuvano nekoliko stotina godina, ako ne i tisućljeće.

U listopadu prošle godine jake su kiše i nagli rast temperature izazvale bujanje vode na ulazu u skladište, ali pametna konstrukcija spriječila je bilo kakve probleme sa sjemenom. Unatoč tome, prostor je pod stalnim nadzorom i neprestano se radi na poboljšanju uvjeta kako bi sadržaj ostao u najboljem mogućem stanju.

Osim ako niste istraživač ili odabrani biljni uzgajivač, nikad nećete imati pristup ovom bunkeru sjemena na sjeveru Norveške.

Dnevnik.hr