U sklopu osmog izdanja "Ramskih dana kulture", u nedjelju, 13. listopada 2024. godine, održat će se večer folklora u Domu kulture s početkom u 19:00 sati. Nastupit će HKUD "Rama" iz Rame i HKUD "Rodoč" iz Mostara, a posebna gošća večeri, Ankica Šarčević, ispričat će zanimljivu priču pod nazivom "Potop Rame i ljubavi".

Ovaj događaj organizira HKUD "Rama" u suradnji s etno skupinom "Čuvarice", a posjetitelji će imati priliku uživati u bogatom kulturnom programu.

HKUD "Rama", domaćin večeri, već desetljećima njeguje i čuva bogatu folklornu baštinu ovog kraja. Osnovan je 19. srpnja 2008 godine. Ciljevi društva su njegovanje i unapređenje kulturnog života, očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskoga naroda Rame, te promicanje duhovne tradicije kraja čuvanjem i njegovanjem njene izvornosti i osobnosti . Sve što njeguju prenose i na mlađe naraštaje te tako postaju pravi čuvari ramskoga blaga i istinske čuvarice hrvatskih ognjišta u svome kraju. Društvo broji 50 članova. Pri društvu djeluje  etno skupina „Čuvarice“ i škola folklora. U svom programu planiraju godišnje nastupe za djecu i odrasle.  Redovito sudjeluju na Državnoj  smotri dječjeg folklora Hrvata u BiH koja se održava u Rodoču  kao i na Večerima folklora koji su sastavni dio manifestacije „Ramski dani kulture“.

Na Večeri folklora predstavit će se s dvije  koreografije "Čuvam ovce" pjesmama i plesovima Ramskoga kraja dječja skupina i „Osu se nebo zvizadama“ skupina odraslih. Voditeljica kao i koreografkinja društva je Biljana Glibo.

U goste im dolazi HKUD "Rodoč" iz Mostara, koji je prepoznatljiv po svojoj predanosti očuvanju hercegovačke kulturne baštine.

HKUD „Rodoč“ osnovan je u svibnju 2001. godine, s ciljem promicanja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine. Zapaženi su član UKAKUD-a (Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini). Društvo broji 150 članova podjeljenih u razne sekcije kao što su: folklorne skupine od čega je najbrojnija dječja skupina, mješovita pjevačka skupina, klapsko pjevanje (muška klapa), novinarska sekcija. Također, pokrenuli su projekt suradnje s vrtićima grada Mostara gdje djeca (njih cca 450) već u ranoj životnoj dobi ostvaruju svoje prve korake i uče o nematerijalnoj kulturnoj baštini našeg naroda.

Na večeri folklora u sklopu VIII. Ramskih dana kulture predstavit će se s tri koreografije:
 
1. „Sitan kamen do kamena“ plesovi i pjesme Zapadne Hercegovine
2. Poskočica „Linđo“
3. Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“

Skladatelj: Jakov Gotovac, koreograf: Oskar Harmoš, pripremila: Ana Šakić

Posebno zanimanje izaziva i priča Ankice Šarčević "Potop Rame i ljubavi."  Ankica je rođena 1991. u Prozoru. Osnovnu i srednju školu završila u Rami. Udana, majka dvoje djece. Hobi joj je čitanje, pisanje, glazba, fotografiranje prirode... Važnost čitanja i pisanja prenio joj je profesor iz srednje škole, tako da se jednostavno zaljubila u književnost.

2022. godine osvojila je prvo mjesto na natjecanju iz pisanja proznog teksta na temu "Rama je čaša povijesti puna", koju je organizirala Gradska knjižnica iz Prozora, a ove godine treće mjesto iz natjecanja za kratku priču koje je organiziralo Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne. Velika inspiracija joj je život ramskog naroda nekada, ljudi i njihova vjera i motivacija u teškim trenutcima, a posebno se u svojim tekstovima divi ramskim ženama. Pričom "Potop Rame i ljubavi" predstaviti će se publici na VIII. Ramskim danima kulture, gdje opisuje život jedne djevojke prije samoga potopa te borbu za opstanak nakon što je voda potopila sve.

Događaj je savršena prilika za sve ljubitelje folklora, povijesti i tradicije da dožive duh Rame i Hercegovine kroz glazbu, ples i priče koje su oblikovale ove prostore.

Dobro došli!