Uragan Milton u četvrtak je prošao središnjom Floridom nakon što je nekoliko sati prije stigao na zapadnu obalu te države. Gotovo dva milijuna potrošača ostalo je bez električne energije, a uništeno je najmanje 120 domova. Najmanje dvije osobe su poginule.

Na Floridu raspoređeno 9000 pripadnika Nacionalne garde

U državi već pogođenoj uraganom Helena prije dva tjedna, naređena je evakuacija dva milijuna ljudi, a dodatni milijuni žive na prognoziranom putu oluje.

Oko 9000 pripadnika Nacionalne garde je raspoređeno u Floridi kako bi pomogli u oporavku, kao i 50.000 djelatnika elektroenergetske mreže zbog očekivanih prestanaka opskrbe električnom energijom, rekao je DeSantis.

Spasilački timovi su spremni izaći na teren čim oluja prođe i raditi tijekom noći bude li potrebno, kazao je guverner Ron DeSantis.

- To će značiti da će uglavnom sva spašavanja biti odrađena u mraku, usred noći, no to je u redu. Učinit će to, dodao je guverner Floride.

Milton oslabio, službe upozoravaju na snažnu kišu i poplave

Obilne kiše i razarajući vjetrovi nastavljaju se širiti većim dijelom središnje Floride. Izvanredno stanje zbog bujičnih poplava ostaje na snazi.

- Razarajući vjetrovi koje donosi uragan Milton sada dopiru do istočne obale Floride, a izvanredno stanje ostaje zbog bujičnih poplava u dijelovima zapadne i središnje Floride, stoji u objavi Nacionalnog centra za uragane na platformi X.

Milton je dodatno oslabio i sada je uragan 1. kategorije, prema najnovijem upozorenju američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC).

Milton je 105 km zapadno-jugozapadno od Cape Canaverala, s maksimalnim trajnim vjetrovima od 150 km/h.