Kako bi cvjetno bilje, posađeno u posude, što dulje raskošno cvjetalo i krasilo vašu okućnicu, važno ga je gnojiti. Naime, bez obzira na to uzgajate li jednogodišnje ili višegodišnje cvijeće u posudama, visećim košarama ili na prozorskim klupicama, hranjive tvari dostupne u tlu brzo se troše, a čestim zalijevanjem mogu se i isprati, pa je korištenje gnojiva važno kako bi se nadomjestile tvari potrebne za rast biljke. Samo treba znati koje gnojivo koristiti i kada ga primjenjivati.

Gnojivo za cvjetnice u posudama može biti granulirano ili tekuće. Idealan režim hranjenja biljaka trebao bi uključivati obje vrste, ali u različito vrijeme i iz posebnih razloga.

Prvi je put gnojidba u vrijeme presadnje, piše H&G, a stručnjaci preporučuju gnojivo sa sporim otpuštanjem koje će osigurati hranjive tvari prvih četiri do šest tjedana. Jednom kad biljke počnu pupati i formirati cvjetove, tijekom proljeća i ljeta, potrebno je uvesti redovni raspored hranjenja, primjerice svaka dva tjedna prihranjivati biljku tekućim gnojivom koje će joj pomoći da napreduje tijekom cvatnje.