Orasi su vrlo hranjivi i neizostavan su dodatak u kolačima, ali i slanim jelima, posebno u nadolazeće blagdansko vrijeme. No, da bi zadržali svoju svježinu i nutritivne vrijednosti, zahtijevaju pravilnu pripremu i čuvanje, piše Agroklub.

Sušenje prije svega

Bilo da su u ljusci ili očišćeni, prije skladištenja ih treba osušiti jer se inače može pojaviti plijesan koja je opasna po zdravlje, a i daje vrlo loš okus. Također, mogu se pojaviti i aflatoksini koji su kancerogeni.

Odbacite one čija je ljuska crna ili ih iskrckajte, dobro očistite i odvojite od ostalih, zdravih plodova.

Sušenje se obavlja na suhom i prozračnom mjestu, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Koristite materijale poput mreže ili plahte, nikako ne najlon, ceradu i sl. Odbacite sve crne ili oštećene plodove.

Kod onih u ljusci to može trajati 1 do 2 tjedna, a očišćenih nekoliko sati do par dana, ovisno o tome koliko su vlažni.

Jezgra je suha kada je svijetla i hrskava, ne smije biti meka, gumasta ili pak izgledati sjajno ili vlažno.

Čuvanje oraha

Nakon sušenja, možete ih čuvati u staklenim teglama ili hermetički zatvorenim, plastičnim posudama. One u ljusci možete držati u mrežastim vrećama, na suhom mjestu, kao što je tavan.

Za kraće razdoblje čuvanja, orahe možete staviti u papirne vrećice, ali ih obavezno držite na suhom i tamnom mjestu.

S vremena na vrijeme ih provjerite.

Očišćene možete pohraniti u hladnjaku, osobito ako ih planirate koristiti unutar nekoliko mjeseci. Pazite da je posuda dobro zatvorena kako ne bi pokupila mirise.

Ako im želite produžiti rok trajanja, možete ih i zamrznuti. U ovom slučaju još više pazite da je vrećica ili posuda u kojima ih držite dobro zatvorena.

Obratite pažnju na...

Možete ih samljeti i tako ih držati u hladnjau ili zamrzivaču, ali imajte na umu da će tako više pokupiti mirise, ovlažiti se i izgubiti dio hranjivih vrijednosti.

Ako ste imali dio oraha čija je ljuska bila crna ili srasla s omotačem, vjerojatno je riječ o orahovoj muhi koja može prezimiti u zemlji. Bacite takve plodove te ih iznesite iz vrta.

Ljuske možete kompostirati, ali ne pretjerujte s količinom i obavezno miješajte biljnim otpadom iz kuhinje, kao što su kore od voća, povrća i sl.