Iako peglanje, dokazano u brojnim anketama, spada među najomraženije kućanske poslove, ispeglana i mirisna odjeća u ormaru izaziva sasvim suprotan odjećaj od same radnje. Mnogi proivođači vode za peglu baš zato stavljaju razne arome u destiliranu vodu kako bi odjećašto duže zadržala mirisne note.

No, što ako omiljenog mirisa u vodi namjenjenoj za peglu nema u prodaji? Znamo da za veliku većinu problema odgovor ne leži u čašici, no za ovaj svakako da. Portal Homes and Gardens, naime, donosi jednostavan i učinkovit recept za ovu traženu tekućini, čiji je glavni sastojak ni manje ni više nego vodka.

A osim poznatog alkoholnog pića, za mirisnu odjeću bit će vam potrebno još i bočica s raspršivačem, destilirana voda i eterično ulje po željenom izboru. Iako se ništa značajno nebi dogodilo ni s vodom iz slavine, s obzirom da ovu tekućinu iz kućne radinosti ne točite u samu peglu, preferira se destilirana jer se na taj način sprečava nakupljanje neželjenih mineralnih i drugih spojeva na površini glačala.

Kad je riječ o omjerima, na jednu čašu bit će potrebna jedna jušna žčlica votke i 10 do 15 kapi eteričnog ulja. Nakon što ste sve sastojke ulili u bočicu s raspršivačem, promješajte ju, dobro zatvorite i kad se svi sastojci izmješaju, tekućina je spremna za uporabu.

Kako odabrati eterično ulje za svoje rublje? I ovdje postoji jednostavna formula ako nemate omiljeni miris, a ipak biste htjeli dodati neki u svoju svakodnevnu rutinu peglanja. Ako želite osvježavajući notu, citrusna eterična ulja bit će najbolji izbor, za opuštajući dojam birajte ulja od ruže.

Kod ovakvih tekućina kućne izrade važno ih je pravilno skladištiti i, s vremena na vrijeme, provjeriti jesu li još uvijek dobre za uporabu. Ovaj test provest ćete vrlo jednostavno. Osim što ih treba čuvati dobro zatvorene na tamnom i hladnom mjestu, jedan potisak bit će dovoljan da znate možete li ga nanijeti na odjeću. Ako je tekućina izgubila svoj miris, onda više nije dobra za uporabu i vrijeme je da napravite novu.