Nakon 12 godina, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) je 1. lipnja ove godine započela upisivanje elektronskih certifikata za digitalno predstavljanje u osobne iskaznice građana.

Ovaj potez predstavlja značajan korak u modernizaciji osobnih dokumenata i donosi brojne pogodnosti građanima.

Iako zakonska regulativa za upisivanje elektronskih certifikata postoji od 2012. godine, proteklih 12 godina građani su imali osobne iskaznice s čipom, ali bez elektronskih certifikata.

IDDEEA BiH, definirana Zakonom o elektronskom potpisu i Zakonom o Agenciji, sada omogućuje usklađivanje sa standardima Europske unije u digitalnoj identifikaciji.

Upisivanje elektronskih certifikata omogućuje građanima besplatno korištenje novih tehnologija, bez dodatnih troškova.

IDDEEA BiH je predložila Vijeću ministara BiH odluku o besplatnoj naknadi za korištenje kvalificiranih certifikata za digitalno potpisivanje, što bi dodatno olakšalo primjenu.

Realizacija ovog projekta zahtijevala je suradnju s različitim institucijama, a posebna zahvala ide ministarstvima unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona za njihovu podršku.

Uvođenje elektronskih certifikata predstavlja veliki napredak za Bosnu i Hercegovinu, olakšavajući administrativne procese, omogućujući brži i sigurniji pristup uslugama te povećavajući efikasnost javne uprave.

Građani će koristiti osobne iskaznice u skladu s modernim digitalnim standardima, što će poboljšati kvalitetu života i poslovne prilike.