Jučer su učenici i djelatnici OŠ Veselka Tenžere Uzdol obilježili jednodnevnim izletom Dan škole. U ranim jutarnjim satima krenuli su autobusom prema krajnjem odredištu, Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici i muzeju. Iako je još bilo jutro, učenici su bili toliko raspoloženi da pjesme i smijeha nije nedostajalo.

Bio je ovo izlet kojim se spojilo ugodno i korisno, a možemo ga nazvati i terenskom nastavom. Dolaskom pred samostan ostali svi su bili oduševljeni Posljednjom večerom, skulpturom u prirodnoj veličini.

Obilazak samostana i muzeja je bio edukativnog sadržaja pri čemu su učenici mogli povezati nastavno gradivo iz povijesti, zemljopisa, hrvatskog, biologije, kemije. Obilazeći samostan i eksponate izložene u muzeju, slušali su o povijesti ovog samostana, franjevaca, Hrvata; mogli su vidjeti sačuvane eksponate još iz vremena prije Krista, biblioteku s vrijednim i starim knjigama pisanim još rukopisom. 

Najpoznatiji dokument koji se čuva u Muzeju samostana jest Ahdnama napisana 28. svibnja 1463. godine. Vrijedna zbirka grbova vladarskih obitelji s ovih prostora posebno je privukla pozornost učenika. Našlo se tu raznih minerala, oružja, oruđa, primjera narodne nošnje i drugog. Galerija slika bila je prava poslastica na kraju. Učenike je kroz muzej provela gospođa Natalija koja korijene vuče iz Rame.

Malo iscrpljeni, a još više gladni put su nastavili do Viteza, a gdje drugo nego do Fisa. Trebalo je okrijepiti i nahraniti tijelo stoga su tu ručali. Bilo je vremena i za  „šopingiranje“. Put su nastavili prema Rostovu, no red je bio da posjete i svog bivšeg župnika don Miljenka u Rankovićima.  Srdačno i s ljubavlju primio je i  ugostio svoje bivše ministrante i čitače. Već je lagano dan bio na izmaku, vrijeme da se nastavi put kući. Pjesma, radost i veselje vladali su u autobusu-upravo onako kako to i dolikuje razigranoj i veseloj mladosti. Puni dojmova sretno su stigli kući.

Svim djelatnicima i učenicima čestitamo Dan škole.
Božana Nikolić