Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za rusku Izvestiju da je Sarajevo lider rusofobije na Balkanu te da sarajevske vlasti zauzimaju antiruski stav.

"Sarajevo je lider rusofobije na Balkanu. Oni ne propuštaju nijednu priliku da se izjasne protiv Rusije i zajedničkih projekata", naglasio je Dodik.

Protiv Banja Luke

Naveo je kako je Republika Srpska okružena zemljama NATO-a i EU, koje se također protive Moskvi, što znači da su i protiv Banja Luke.

Dodik je istakao da, zahvaljujući stavu Republike Srpske, protiv Moskve nisu uvedene sankcije na nivou cijele BiH.

Naveo je i kako Zapad ne traži suradnike i partnere, već podanike i da se po tome razlikuje od BRICS-a, koji je mirovna asocijacija koja budi nadu da će svijet biti pravedniji i pun poštovanja.

Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku, koja nema međunarodno priznanje, ali ima međunarodni kapacitet, važno da bude na Summitu BRICS-a u Kazanju i svjedoči novom procesu koji treba omogućiti dodatnu stabilizaciju i mir i red u svijetu.

Kovoreći za RT Balkan, izrazio je nadu da će BRICS naći način da omogući i subjektivitetima kao što je Republika Srpska da dobije neki status u ovoj asocijaciji, kako bi učila, surađivala i pomagala koliko može u kapacitetu koji ima.

Teško surađivati

''Ovdje se osjećamo slobodno, dobro i bili bismo veoma sretni da se ovakvim subjektivitetima dozvoli bilo kakav status u okviru BRICS-a", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zbog zapadnih sankcija Rusiji teško surađivati s Moskvom, ali da Banja Luka usprkos svemu ponosno održava kontakte i veze i surađuje u obrazovanju, kulturi, sportu.

"Koristimo svaku vrstu prilike", rekao je Dodik i dodao kako je Rusija jedina strana koja je ostala dosljedna daytonskom sporazumu.

Prema njegovim riječima, Rusija uporno traži da se poštuje međunarodno pravo i Daytonski sporazum.

Rusko izaslanstvo u Banja Luci

"Za razliku od Rusije i nas, Zapad je stvorio `duh Daytona`, što znači da oni tumače šta je duh Daytona i na taj način pokušavaju da razvlaste Republiku Srpsku od daytonskih i ustavnih prava", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Rusija nikada nije bila navijačka, da jednako želi da afirmira prava i muslimana i Hrvata i Srba u BiH, zbog čega Srpska ima predanu suradnju i kvalitetan dijalog s Moskvom.

"Tako je i došlo do poziva da dođem u Kazanj i svjedočim kako će se svijet kretati", rekao je Dodik.

Dodik rekao je da Srpska očekuje službeno izaslanstvo Ruske Federacije po završetku prve faze izgradnje rusko-srpskog hrama u Banja Luci.