Vrlo lijepa jesen potrajat će i idućih dana pa u slučaju da niste posadili crveni luk i češnjak, još uvijek stignete. Vrijeme je idealno za sadnju ovoga povrća, a može trajati sve do prvih značajnijih zahlađenja.

Važno je da razviju korijenje

Optimalni period za sadnju na otvorenom traje od kraja rujna do kraja listopada u područjima s umjerenom klimom, dok se u toplijim regijama može saditi i do sredine studenog.

Za uspješnu jesensku sadnju idealne su temperature tla između 10°C i 15°C, ali može biti uspješna sve dok temperature zraka ne padnu ispod 5°C.

Cilj je omogućiti biljkama da razviju korijenje prije nego što tlo potpuno zahladi. Zato se izbjegava sadnja kad su temperature preniske jer je tada ukorjenjivanje otežano, a postoji i rizik od smrzavanja mladih biljaka.

Kako osigurati uspješan rast?

Prije sadnje lukovice možemo dezinficirati. Na taj način će se zaštititi sadni materijal i mlade biljke od štetnika, posebno od nematoda, lukove muhe i uzročnika bolesti. Za dezinfekciju sadnog materijala možemo koristiti sol ili pepeo.

Kod kasnije sadnje, osim temperature tla, važno je i da tlo bude rahlo i dobro drenirano kako bi se spriječilo zadržavanje vode, što bi moglo uzrokovati truljenje.

S obzriom da u nekim dijelovima zemlje nije bilo kiše već duže vrijeme, tlo je možda suho. Prije sadnje rović u kojega ćete saditi luk, zalijte vodom.

Preporuča se dodati organske materijale poput komposta ili stajskog gnoja, barem nekoliko tjedana prije sadnje. Time se osigurava postepeno otpuštanje hranjivih tvari u kasnijim zimskim mjesecima.

U područjima s oštrijom klimom, dobro je prekriti tlo malčem od slame, lišća ili sijena. Malč pomaže zadržati toplinu i sprječava smrzavanje tla, čime se korijenje dodatno štiti od iznimnih hladnoća.

Jesenske sorte češnjaka i luka su otpornije na niže temperature, pa je važno birati one koje su predviđene za sadnju u ovo doba jer su bolje prilagođene hladnijim uvjetima i razvijaju jači korijenski sustav.

Češnjak i luk u kasnijoj sadnji treba posaditi nešto dublje nego što je uobičajeno - češanj češnjaka obično na dubinu od oko 5-8 cm, a lukovice luka 3-5 cm, kako bi se zaštitili od smrzavanja.

Izvor: Agroklub.com