Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović bio je gost Dana uživo gdje je komentirao sigurnosnu situaciju, protekle izbore kao i aktualna politička pitanja. Nakon novih navijačkih nereda u gradu na Neretvi kazao je da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci.

“Tražili smo, inicirali sjednicu Skupštine o sigurnosti, ne u gradu Mostaru, nego u županiji. Ona još nije održana. Mislim da je krajnje vrijeme da se održi ta županijska Skupština koja nosi nadležnost nad policijskim organima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da utvrdimo gdje su ti propusti. Radili li policija kvalitetno svoj posao ili ne radi, tko sankcionira odgovorne, hoćemo li imati procesuirane. A mislim da se to u jednom trenutku dogodi, javnost se digne, onda to sve zamre. Sjećam se napada na ova dva dečka, mislim da su ti koji su ih napali na slobodi poodavno i da se ništa po tom pitanju ne radi”, rekao je za N1.

O izbornim rezultatima HDZ 1990 rekao je da je prezadovoljan.

“Ja sam apsolutno zadovoljan rezultatom kada uzmete okolnosti, kada su se izbori događali, elementarnu nepogodu koja se dogodila u Jablanici i ostalim općinama Fojnica, Kreševo i Kiseljak, da budemo vrlo jasni i vrlo točni. Mi smo dan prije izbora imali 55 izabranih vijećnika na razini Bosne i Hercegovine. Danas imamo 72 izabrana vijećnika. To je 17 vijećnika više što pokazuje naš trend i kontinuitet rasta. Dakle, to nas pozicionira kao ozbiljnu političku stranku, pozicionira nas na drugom mjestu kod Hrvata, pozicionira nas u tom trendu koji je meni vrlo bitan u percepciji da u mnogim općinama imamo rast i da smo se u mnogim strateškim sredinama vratili u općinska i gradska vijeća gdje do sada nismo bili zastupljeni. Pa ću tako nabrojati Brčko, Teslić, Novi Travnik, Busovaču, Čapljinu…”, kazao je Cvitanović i dodao da je njegova stranka ostvarila odličan rezultat u Republici Srpskoj.

O slučaju Slaven Kovačević kazao je da vraća BiH unazad.

“To je laž, to je utemeljeno na neistini. Bosna i Hercegovina je sastavljena od konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Ako gospodin Kovačević ili oni koji su pisali u njegovo ime tu apelaciju i koji stoje iza te politike, a kriju se iza nekakvih asocijacija, krugova, ne znam kakvih, već misle da je Bosna i Hercegovina moguća kao građanska država u kojoj će biti jedan čovjek, jedan glas, pa ljudi budimo normalni. Samo se vraćamo unatrag i ništa ne rješavamo, jer to nije moguće. Ako dođe do tog scenarija, pa je li misli netko da neće i hrvatska politika imati svoje stavove, svoje zahtjeve i svoja stajališta? Je li misli netko da ćemo mi tolerirati da se u još većem intenzitetu onda gdje je nužno nacionalno, legitimno predstavljanje, dopusti da predstavljaju nekakvi političari koji nemaju nikakve veze sa predstavljanjem Hrvata. Ok, da ga je hrvatski narod izabrao, pa zvao se on Željko Komšić ili Ilija Cvitanović, ali nije te taj narod izabrao. Ne pripada ti to mjesto”, poručio je.