Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu rekao je da mir nema alternative te da se pregovorima moraju prijeći sve prepreke za funkcioniranje.

- Bilo mi je važno da čujem stavove svojih kolega. Mislim da imamo zajedničko stajalište oko većine pitanja i da stalno, intenzivno komuniciramo - rekao je Čović.

Na pitanje o tome da li podržava prijenos nadležnosti sa državnog na entitetski nivo rekao da podržava sve u skladu sa Ustavom BiH.

- Mi smo sinoć na jednoj dugoj večeri imali izlaganje gospodina Dodika ispred međunarodne zajednice, zašto RS želi uraditi određene stvari. Moramo naći zajednička rješenja. Ustav BiH je osnova za sve. Sve drugo je dobra volja ili želja. Sve što je u skladu sa Ustavom ja podržavam - rekao je Čović.

Čović je dodao da je politička kriza u BiH preozbiljna.

- Što se tiče Izbornog zakona naš zajednički stav, sinoć smo imali zajedničku večeru gdje smo bili uz kolegu Izetbegovića i kolegu Dodika sa svim predstavnicima međunarodnih institucija da moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi kao područja kategorije Ustava BiH budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav predviđa. To su članovi predsjedništva BiH, domovi naroda. Vjerujem da oko toga imamo zajednički stav i taj stav su uzeli i predstavnici međunarodne zajednice - rekao je Čović.

Istakao je da jutros imao razgovore sa delegacijom SDA te da mu je bitno da čuje stavove SNSD-a kao i to kako osigurati izbor dva člana Predsjedništva iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda u FBiH, odnosno klubova naroda u domu naroda.