Valentin Ćorić od jučer je slobodan čovjek. Kaznu koju mu je dodijelio haašku sud je odslužio, ali je pitanje koliko se on može slobodno osjećati u Bosni i Hercegovini. Naime, jutro nakon Čorićevog puštanja na slobodu bošnjački mediji su donijeli niz vijesti i izjava bišvih logoraša koji su izrazili zabrinutost zbog odluke o puštanja na slobodu člana "šestorke".

Isti oni koj su prije godinu i dva mjeseca slavili Haag zbog proglašenja hrvatskih dužnosnika agresorima na zemlju u kojoj žive stoljećima, danas dovode u pitanje ispravnost rada toga suda zbog odluke da Ćorić bude na slobodi od 15. siječnja ove godine. Pri tome se zaboravlja kako je Ćorić u haaškom pritvoru proveo skoro 15 godina, što znači kako nije odslužio dvije trećine kazne nego skoro čitavu. Ovakav rasplet se dogodio jer haaški sud nije priznao Ćoričev boravak u bolnici i na operacijama kao dio kazne nego su mu računa isključivo dane koje je proveo iza rešetaka. Podsjećamo, Ćorić je u Haag otišao 5. travnja 2004. godine.

Ono što više zabrinjava od medijske hajke na Ćorića jest pitanje je li ona početak jednog šireg plana bošnjačke političke elite koja želi nastaviti procesuirati bivše dužnosnike Herceg  Bosne i HVO-a. Već mjesecima se špekulira kako dijelovi bh. pravosuđa spremaju nove istrage zbog ratnih zločina, te kako se ne treba iznenaditi ako se to dogodi u budućnosti. Iz Ćorićeve obitelji je potvrđeno za Pogled.ba kako trenutno nema nikakvih pravnih prepreka da se on vrati u Bosnu i Hercegovinu, a o novim istragama bh. pravosuđa nisu željeli špekulirati.

Da se možda nešto i događa po ovome pitanju govori i činjenica kako se Berislav Pušić nakon odslužene kazne još uvijek nije vratio u BiH, te se od napuštanja haaškog pritvora nalazi u Hrvatskoj. Neslužbeno doznajemo kako Pušić u dogledno vrijeme ne planira dolaziti u BiH upravo zbog mogućnosti da odjednom "izrone" istrage protiv njega i da se ponovo nađe u pritvorskom odjelu nekog od bh. sudova.

Sve ovo govori kako se hajka na hrvatske dužnosnike nastavlja. S druge strane, bivši dužnosnici Armije BiH osumnjičeni za ratne zločine i dalje uživaju zaštitu domaćeg pravosuđa. Njihovi predmeti traju godinama, oni su uglavnom na slobodi, a pojedinci se čak hvale kako redovno odlaze u ribolov i žive normalnim životom. 

To je najbolji primjer u kojem se vidi kako ista pravila i zakoni ne vrijede isto za sve, kako je dio domaćeg pravosuđa i dalje isključivo u funkciji jednog naroda i politike, te kako je Bosna i Hercegovina daleko od zemlje jednakopravnih naroda. 

Pogled.ba