''Službe s čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica'', navodi se u Izvješću Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije povodom velikog nevremena kojeg je zahvatilo Konjic i Jablanicu.

Kako se navodi, 4. listopada oko 3:00 sati došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području općina: Mostar, Konjic i Jablanica.
 


Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera.

Prema trenutnim informacijama dobivenim s terena postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi uslijed aktiviranja klizišta i naglog rasta razine vode u naseljenim područjima.

''Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnijela 20-ak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna'', navedeno je u izvješću dok s terena dolaze informacije da su dvije osobe smrtno stradale.
 


Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero.

''Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici sa južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva. Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive postrojbe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu'', navela je Civilna zaštita HNŽ-a.

Zbog velikog nevremena i brojnih odrona koje je pogodilo šire područje Jablanice obustavljen je promet na magistralnim cestama Mostar – Jablanica – Konjic, Jablanica – Prozor i Jablanica – Blidinje.

Bljesak.info