Čelnici Grupe sedam (G7) izrazili su u srijedu "snažnu zabrinutost" zbog krize na Bliskom istoku, ali su priopćili da je diplomatsko rješenje još održivo i da sukob u cijeloj regiji nije ni u čijem interesu, navodi se u priopćenju sa sastanka.

Italija je predsjedavajuća rotirajućeg predsjedništva G7, a premijerka Giorgia Meloni domaćin je razgovora čelnika dan nakon što je Izrael napao Iran u raketnom napadu koji je pojačao strahove od razornog regionalnog rata.

U priopćenju talijanske vlade navodi se da su čelnici osudili napad Teherana, njegov najveći napad na Izrael ikada, te su se složili "zajednički raditi na promicanju smanjenja regionalnih napetosti".

U izjavi se spominje provedba rezolucija UN-a 2735 – koja podržava trofazni plan za primirje u Gazi i oslobađanje talaca koje drži Hamas - i 1701, koja je zaustavila rat Izraela i Hezbollaha 2006. u južnom Libanonu.

''Izražavajući snažnu zabrinutost zbog eskalacije posljednjih sati, ponovljeno je da sukob u cijeloj regiji nije ni u čijem interesu i da je diplomatsko rješenje još moguće'', dodaje se u priopćenju.

Uz Italiju, G7 čine SAD, Kanada, Britanija, Francuska, Njemačka i Japan.

Konferencijski poziv uslijedio je nakon što je Meloni pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri jačanje mandata svojih mirovnih snaga UNIFIL u Libanu "kako bi se osigurala sigurnost izraelsko-libanske granice".

Italija je u misiju poslala više od 1.000 vojnika.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani negirao je izvještaje talijanskih medija da vlada razmatra povlačenje svojih snaga iz tog područja iz sigurnosnih razloga.

''Procijenili smo sve mogućnosti. Ne postoji odluka o povlačenju talijanskog kontingenta iz UNIFIL-a'', izjavio je on na konferenciji za novinare.

Rekao je, međutim, da bi bilo "glupo" ne imati spreman plan evakuacije ako se situacija pogorša.