Google namjerava opskrbljivati podatkovne centre strujom iz nuklearnih elektrana, naznačivši da će slijediti primjer drugih tehnoloških divova u dugoročnim planovima pokrivanja ogromne potrošnje energije u infrastrukturi za umjetnu inteligenciju. Google planira do 2030. „brzo i sigurno” priključiti na mrežu prve male modularne reaktore (SMR) kalifornijske tvrtke Kairos Power, i postaviti još reaktora do 2035., stoji u priopćenju objavljenom danas.

Planiraju koristiti 6-7 elektrana

„Sporazum će osigurati ukupno osigurati do 500 megavata nove energije bez ugljika za američke električne mreže i pomoći većem broju zajednica da uživaju blagodati čiste i pristupačne nuklearne energije”, rekao je Googleov menadžer Michael Terrell. U razgovoru za Financial Times Terrell je rekao da im je plan koristiti šest ili sedam elektrana. Još nije jasno hoće li struja iz reaktora ulaziti u mrežu ili izravno u podatkovne centre.

Financijski detalji sporazuma također su 'magloviti' jer Google nije precizirao namjerava li sufinancirati gradnju elektrana ili samo kupovati od njih struju. Posebnost je Kairosovih malih reaktora hlađenje rastaljenim solima fluorida. Kompanija tvrdi da je takav model hlađenja sigurniji od onog konvencionalnih reaktora koji koriste vodu budući da ne uključuje zagrijavanje do stupnja ključanja.

AI troši jako puno struje

Kairos je prošle godine dobio dozvolu za gradnju prvog probnog modularnog reaktora u američkoj saveznoj državi Tennessee. Umjetna inteligencija iziskuje velike količine struje, a Google je objavio da želi biti klimatski neutralan do 2030. i trenutno nadoknađuje emisiju ugljičnog dioksida (CO2) mjerama poput sadnje drveća.

Udio 'čiste' struje u Googleovim podatkovnim centrima i uredima iznosio je lani 64 posto, ali emisija ugljičnog dioksida porasla je unatrag godinu dana za 13 posto. I Amazon i Microsoft potpisali su od početka godine sporazume koji predviđaju opskrbu podatkovnih centara strujom iz nuklearki.

Amazon je u ožujku od Talen Energyja kupio podatkovni centar koji se napaja strujom iz nuklearnih reaktora. Microsoft je u rujnu potpisao sporazum s Constellation Energyjem o obnovi proizvodnje struje u nuklearki Tree Mile Island, poprištu najtežeg nuklearnog incidenta u američkoj povijesti.