Kako najavljuju meteorolozi, danas i sutra očekuje se sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost i temperature i do 38 stupnjeva Celzijusa.

Toplotni val koji zahvatio Bosnu i Hercegovinu jučer je donio visoke temperature u BiH. Poznati bosanskohercegovački meterolog Nedim Sladić oglasio se na svom službenom Facebook profilu te kazao što nas očekuje u narednom periodu.

“Vrhunac prvog vala vrućine ovog ljeta očekujemo u petak, 23.06.2023. uz najviše dnevne temperature zraka od 32 do 36, lokalno na jugu, sjeveroistoku i istoku zemlje i do 38 °C. Nagli prekid vrućine obilježit će izražena hladna fronta sa sjeverozapada s kojom će nažalost biti i lokalno izraženijih nevremena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne u petak navečer, no nadati se i bez veće materijalne štete s obzirom na vrlo izražene parametre nestabilnosti – heličnost, potencijalnu vrtložnost, snažnu silu uzgona te snažnu toplotnu energiju pri podlozi. Naglu temperaturu promjenu svi ćemo osjetiti – u subotu za 10 do 15 °C hladnije u odnosu na petak u većem dijelu Bosne, dok na jugu Hercegovine je ona slabije izražena – za oko 5 °C niže vrijednosti u odnosu na kraj radnog tjedna gdje će ostati vrlo toplo pa i vruće”, kazao je Sladić.