Europska nogometna federacija potvrdila je na zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu novi način kvalifikacija za velika natjecanja, što uključuje i pokretanje Lige nacija, koja će zamijeniti većinu prijateljskih utakmica. Novi format natjecanja, odnosno Liga nacija počinje od 2018., odnosno kvalifikacija za EURO 2020., prvo koje neće imati zemlju domaćina.

Ukupno 54 reprezentacije u Ligi nacija bit će svrstane u četiri jakosna razreda (A, B, C, D) na osnovu postignutih uspjeha, odnosno plasmana na Uefinoj ljestvici nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Svaki razred bit će podijeljen u četiri skupine sa po tri ili četiri reprezentacije, a u najjača dva razredu bit će 12 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine. Utakmice Lige nacija igrat će se od rujna do studenog 2018. Pobjednici skupina najjačeg razreda izborit će plasman na završni turnir Lige nacija, koji će se igrati u lipnju 2019. te će se plasirati na EURO 2020.

UEFA je također predvidjela da pobjednici skupina iz svakog razreda sele u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, a najslabiji u skupini ispast će u niži razred.

Nakon Lige nacija, od ožujka do studenog 2019. igrat će se kvalifikacije za EURO u deset skupina. Nastup na završnom turniru EURA izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine, a dodatnih osam reprezentacija dobit će se nakon play-offa, koji će se igrati u ožujku 2020.

Jednak princip natjecanja primijenit će se i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.