Pranje i čišćenje pećnice jedan je od najmanje omiljenih poslova kad su u pitanju poslovi čišćenja. Zato nemamo ništa protiv kad nam netko prišapne savjet koji bi nam mogao olakšati ovu "rekreativnu" aktivnost.

Vaš novi saveznik u borbi protiv tvrdokornih nakupina nečistoće unutar pećnice moglo bi biti jedno legendarno savezništvo: ono između octa i sode bikarbone. Zašto ta dva u kućanstvu često opjevana sastojka tako dobro čiste zajedno?

Soda bikarbona je, zapravo, natrij-bikarbonat, i u kombinaciji s alkoholnim octom omogućuje nam da uspješno "manipuliramo" molekulama. Ocat i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH ljestvice, koja pokazuje koliko je neka tvar kisela ili lužnata. Kao lužnata, soda bikarbona rastvara organske spojeve koji tvore masnoće i prljavštine, a mineralna struktura jamči nježno čišćenje bez ogrebotina.

Kao kiselina, ocat dalje rastvara minerale, a kombinacija ova dva sastojka ostvaruje začuđujuće rezultate. Kad se soda bikarbona pomiješa s octom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući ugljikov dioksid, koji pomaže u potpunom uklanjanju nečistoća, pojašnjava Krstarica.

Pećnicu ćete najlakše očistiti ako u malo vode pomiješate pola šalice sode bikarbone, i po jednu žlicu octa i deterdženta za pranje posuđa. Uzmite kist za pečenje i smjesu koju dobijete nanesite na sve stjenke pećnice i ostavite da djeluje preko noći.

Umjesto ribanja, sljedeće jutro samo papirnatim ručnikom obrišite sve otopljene nečistoće iz pećnice, a zatim je prebrišite krpom malo natopljenom octom.