Agencija za sigurnost hrane BiH obaviještena je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da je na tržište BiH isporučeno smrznuto voće porijeklom iz Poljske u kojem je utvrđena prisutnost virusa hepatitisa A. odlučan.

Naime, kako stoji u službenom priopćenju, radi se o Ardo Fruitberry Mixu, brenda Ardo, kod kojeg je naveden rok trajanja do 11. svibnja 2024. godine.

Uvoznik za Bosnu i Hercegovinu je firma Megamix d.o.o.

“U skladu s važećim propisima, podaci potrebni za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavljeni su na daljnju obradu nadležnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini. Obavijest se odnosi isključivo na proizvode s gore navedenim podacima! - stoji u priopćenju.

Između ostalog, navedeno je da se virus hepatitisa A prenosi zaraženom hranom, vodom ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. Razdoblje inkubacije varira između 15-50 dana. Simptomi bolesti uključuju vrućicu, malaksalost, gubitak apetita, proljev, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Ne razvijaju se svi oboljeli simptomi, a simptomi se češće pojavljuju u odraslih nego u djece.