Nakon što je OO HDZ BiH Rama u proteklom razdoblju upriličio čitav niz sastanaka s izvršnim odborima temeljnih organizacija, dužnosnicima s različitih razina vlasti i gospodarstvenicima, u nedjelju je u dvorani HE Rama održan radni sastanak (klauzura), kojoj su pored gore navedenih, nazočili utemeljitelji stranke, predstavnici Zajednice žena Katarina Kosača, Mladeži OO HDZ BiH Rama i veliki broj članova s cjelog područja naše općine.

Klauzura je organizirana s ciljem prikupljanja prijedloga što šire stranačke baze, koji bi trebali biti polazna osnova za izradu programskih i strateških dokumenta na kojima će OO HDZ BiH temeljiti svoje aktivnosti za predstojeće izbore.

Sudionici u raspravi su se dijelom usredotočili na rad OO HDZ BiH i njegovih predstavnika u višim razinama vlasti. U demokratskom ozračju moglo se čuti i dobronamjerne kritike na rad pojedinih stranačkih struktura. Međutim, u većini izlaganja težište je stavljeno na katastrofalno stanje u našoj općini. Sudionici rasprave su aktulanoj vlasti predbacili netransparentnost i bezidejnost trošenja proračunskog novca koji ne stvara dodanu vrijednost, tj. nova radna mjesta, zatim za iseljavanje i beznađe u koje su doveli našu općinu.

Opći je zaključak sastanka da se stranački dužnosnici, od članova Općinskog vijeća do viših razina vlasti, moraju s više odgovornosti odnositi prema stranačkoj bazi i sredini koja ih je na određene dužnosti nominirala. Vezano za trenutno stanje u našoj općini, nitko njime nije zadovoljan, zbog čega se OO HDZ BiH Rama smatra pozvanim u narednom razdoblju ukazivati na promašaje aktualne vlasti, a sve u cilju da već na predstojećim  izborima ramski HDZ1990 završi tamo gdje mu je i mjesto. Ostat će zapamćeno da je u vrijeme načelnika Ivančevića i proračuna od 20 milijuna maraka našu općinu moralo napustiti skoro polovica njezinog radno sposobnog stanovništva.

U uvodnom je dijelu klauzuru vodio  predsjednika OO Drage Tule, a potom ministar pravde u Vijeću ministara BiH  dr. Josip Grubeša.

OO HDZ BiH Rama