Četveročlanoj obitelji u BiH je prošlog mjeseca za troškove života bilo potrebno gotovo 3.000 KM.

Riječ je o minimalnim troškovima obitelji koju čine dvoje odraslih i dvoje djece, od kojih je jedno u uzrastu osnovca, a drugo srednjoškolca.

Izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata BiH, prema čijim podacima je potrošačka košarica u lipnju iznosila 2.964,10 KM, a od čega je gotovo polovina otišla na prehranu, odnosno radi se o iznosu od 1.297,20 KM, što je za samo 67 KM manje u odnosu na prosječnu plaću u FBiH.

U odnosu na godinu prije iznos potrošačke košarice je viši za gotovo 200 KM. Lanjski podaci pokazuju i da cijene hrane konstantno rastu pa se prošle godine za prehranu iz kućnog proračuna davalo 93 KM manje.

Međutim, koliko je iznos potrošačke korpe iz godine u godinu sve viši govori podatak da jedna prosječna obitelj danas izdvaja, čak, 1.123 KM više u odnosu na njenu vrijednost 2020. godine.

Tada je vrijednost potrošačke košarice iznosila 1.840,87 KM, a na prehranu se trošilo 821,45 KM. Razlika između iznosa za hranu u lipnju 2020. godine i proteklog mjeseca je 475,75 KM.

Praktično, vrijednost potrošačke košare je za četiri godine porasla za jednu prosječnu plaću i radi se o minimalnim troškovima. Međutim, mi se često referiramo na podatke portala specijaliziranog za analizu troškova širom svijeta, a koji su pouzdani i prema kojima je iznos potrošačke košarice u BiH 3.700 KM, i to bez troškova stanarine i kredita.

Dakle, prema međunarodnim standardima, toliko treba za život jednoj obitelj, a kada se tome dodaju rate kredita za stan ili kuću, to je onda više od 4.000 KM.

To je naša realnost i ključna stvar je to da smo se mi navikli na odricanje. Odričemo se svega i svačega i uveli smo neke standarde koji su ispod svih normalnih u svijetu, kaže za “Avaz” Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“.

Da cijene hrane rastu, pokazuju i posljednji podaci Državne agencije za statistiku.

Tako je razina cijena u svibnju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za 2,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

U usporedbi cijena prehrambenih proizvoda koje objavljuje Agencija za statistiku BiH iz maja ove godine i istog razdoblja lani vidljivo je da je došlo do poskupljenja 25 artikala.