Sobno bilje može biti atraktivan dekor u kući, snižavati temperaturu u prostoriji i davati poseban, prirodni izgled u interijeru. Međutim, ako ste početnik i ne znate se brinuti o cvijeću u lončanicama, mogli biste naići na probleme kad ih postavite u svoj dom. Svaka vrsta sobne biljke, naime, zahtjeva drugačiju pažnju pa je često pravi izazov dokučiti koliko je zalijevanja potrebno kojoj od njih, a dogodit će se i da to ne možete činiti istovremeno.

Stručnjakinja za sobno bilje Kate Lindlay na britanski je Mirror otkrila kako doskočiti ovom problemu.

- Kad govorimo o zalijevanju biljaka, ključno je prvo provjeriti je li zemlja oko nje već dovoljno vlažna. Na taj način spriječit ćemo i isušivanje, ali i prekomjerno zalijevanje - rekla je Kate te dodala da previše vode može biti jednako štetno za određene vrstw biljaka kao i njezino isušivanje.

Za određivanje idealnog trenutka za zalijevanje vode, koji će osigurati dugovječnost biljkama u zatvorenom, s čitateljima je podijelila trik s običnom drvenom olovkom koju je potrebno umetnuti nekoliko centimetara u zemlju oko cvijeta. Ako je olovka vlažna, nije potrebno dolijevati više vode. Neki za ovakav test vlažnosti zemlje koriste i vlastite prste koji će jednako dobro detektirati vlažnost, no s olovkom možete biti puno brži i neće vam se zemlja zariti u nokte.

Ova metoda zalijevanja sobnog bilja puno je uspješnija od detiniranog rasporeda kao što su jednom ili dva puta tjedno. Iako u nekim priručnicima može tako pisati, Kate napominje da na potrebu za vlagom utječe previše faktora da bi se ovako matematički mogli definirati idealni termini za zalijevanje.

- Osliškujte svoje biljke i tako im podarite dugovječnost - zaključuje ova stručnjakinja.