Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, od ponedjeljka, 11. travnja, nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu gdje ima brojne službene susrete.

Prvog dana boravka, Helez se sastao s direktorom Ureda za južne i središnjo-europske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i politička situacija u BiH i regiji, kao i procesu konstituiranja vlasti u našoj zemlji.

Helez je ukazaoje na značaj nastavka procesa integracija BiH u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje.

-Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan - naglasio je Helez.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva obrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, proces deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog zbora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen proračun u zakonski predviđenom roku, kao znak odlučnosti nove vlasti za bolje sutra.

-SAD će zadržati BiH u središtu pažnje svoga zanimanja, a tražiti ćemo od europskih partnera da pojačaju  napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati - zaključio je McDowell.