Sjeverna Koreja raznijela je dijelove ceste sa svoje strane snažno militarizirane granice između dviju Koreja, priopćio je Združeni stožer Južne Koreje.

Oko podneva po lokalnom vremenu razneseni su dijelovi ceste sjeverno od vojne linije razgraničenja dvije zemlje, priopćio je Združeni stožer. Južnokorejska vojska pojačala je nadzor i svoju spremnost na odgovor, dodaje se.

Seul je ranije i upozorio da Pjongjang planira raznijeti ceste. Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju da je poslala dronove iznad njezinog glavnog grada Pjongjanga.

Sjeverna Koreja: Dronovi su bacali neprijateljske letke po Pjongjangu

Sjeverna Koreja je priopćila u petak da su dronovi ispustili "velik broj" neprijateljskih letaka na Pjongjang, što smatraju političkom i vojnom provokacijom koja bi mogla dovesti do oružanog sukoba.

Glasnogovornik Združenog stožera južnokorejskih snaga odbio je u ponedjeljak otkriti jesu li južnokorejska vojska ili civili upravljali navodnim dronovima.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u ponedjeljak se sastao s obrambenim i sigurnosnim dužnosnicima, a tema razgovora bio je odgovor na "ozbiljnu neprijateljsku provokaciju koja je narušila suverenitet DNRK", izvijestio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Južnu Koreju za povećanje napetosti sa susjednom zemljom i pozvalo na diplomaciju u uspostavljanju mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku.

"Osiguranje dugoročnog mira i stabilnosti u subregiji moguće je samo političkim i diplomatskim sredstvima na temelju nedjeljive sigurnosti. Ne postoji alternativa osim ako agresija nije stvarni cilj Južne Koreje i njezinog 'većeg' saveznika, Sjedinjenih Država", priopćila je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Putin je u ponedjeljak podnio Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, tekst o ratifikaciji ugovora o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, objavila je novinska agencija Interfax. U slučaju oružanog napada na jednu zemlju, druga joj treba pružiti vojnu pomoć, navodi se u tekstu ugovora.