Moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una kritizirala je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer je Sjevernu Koreju nazvao suučesnikom Rusije u ratu protiv Ukrajine. Istovremeno je optužila SAD za pružanje financijske potpore "neonacističkom" režimu u Kijevu.

U izjavi koju je u nedjelju prenijela Središnja korejska novinska agencija (KCNA) Kim Yo-jong optužila je "zlu bandu Zelenskog" za "ubijanje nevinih ruskih građana".

"Ovo je bezobzirna, politički motivirana provokacija koja se nikada ne može opravdati", rekla je, tvrdeći da je svijet umoran od Zelenskog. Također je označila SAD i Zapad "vrhunskim suučesnicima" Ukrajine jer su Kijev opskrbili "najvećim količinama oružja i streljiva".

Kim je optužila Washington za namjerno eskaliranje napetosti "kako bi se produžio i proširio sukob, gurajući cijelu europsku regiju u strahote nuklearnog rata", nakon što je SAD prošlog tjedna odobrio dodatnih osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

"SAD i Zapad ne bi trebali ni ignorirati ni podcijeniti oštra upozorenja Rusije", rekla je, navodeći da će podrška Ukrajini biti "okidač" za "nuklearnu katastrofu". "Katastrofa je neizbježna ako se ne zaustavi ludilo Zelenskog", dodala je.

Izjava je uslijedila nekoliko dana nakon što je Zelenski na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a nazvao Sjevernu Koreju i Iran "de facto suučesnicima" Rusije u ratu protiv svoje zemlje.