Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u Tampereu u susretu 3. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo i poražena je sa 2:0 od Finske.

Junak Finske bio je napadač Norwich Cityja Teemu Pukki koji je postigao dva gola - i 56. i 68. minuti.

U prvom poluvremenu meča u finskom Tampereu nije bilo previše uzbuđenja. Obje ekipe su igrale oprezno, a prvu priliku za BiH imao je Duljević u 27. minutu. Međutim, njegov šut je otišao preko gola. Deset minuta kasnije glavom preko gola šutirao je Edin Džeko.

Najbolju priliku na ovom meču BiH je imala u 51. minuti kada je Duljević iz odlične pozicije šutirao pored gola Finaca. Domaći nogometaši počeli su ozbiljnije prijetiti bh. odbrani u drugom poluvremenu, uglavnom iz kontranapada.

Finci su u drugom poluvremenu igrali mnogo bolje od BiH, čekali su svoje prilike, a to im se isplatilo u 56. minutu kada je Pukki nakon driblinga kojim je izbacio Šunjića, izašao sam pred vratara Šehića i postigao gol za Finsku.

U 61. minutu gol za poravnanje mogao je postići Džeko, međutim finska obrana je blokirala njegov udarac.

BiH je u tim trenucima pojačala napade, a finski nogometaši su ponovo prijetili kontranapadima. U 68. minutu Pukki postiže svoj drugi gol na ovom meču. Nakon što je  Bešić u napadu izgubio loptu, Finci su brzom tranzicijom u kontranapad kreirali novu priliku koju je iskoristio napadač Finske.

Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, a ovim porazom naši nogometaši su se značajno udaljili od plasmana na europsko prvenstvo.

Bh. izborniku Robertu Prosinečkom ovo je prvi poraz u službenim utakmicama otkako je preuzeo klupu Zmajeva.

Finska je skočila na drugo mjesto skupine J kvalifikacija za Euro i sada ima šest osvojenih bodova iz tri utakmice. BiH je pala na četvrtu poziciju s četiri boda iz tri odigrane utakmice. Inače, Zmajeve već u utorak očekuje utakmica četvrtog kola kvalifikacija protiv reprezentacije Italije u Torinu.