Mandatar Tihomir Orešković i čelnici MOST-a i Domoljubne koalicije usuglasili su se oko imena ministara u novoj hrvatskoj vladi, a njihova imena bit će predstavljena javnosti tijekom sutrašnjeg dana, javlja HRT.

Sve je spremno za Oreškovićev govor u petak u Saboru. Novi mandatar imat će čak i PowerPoint prezentaciju u trajanju od oko pola sata, a naglasak će biti na ekonomiju i financije.

I dok se imena još uvijek kriju, RTL i HRT doznaju tko su najizgledniji kandidati za ministre u novoj vladi.

Tko su najizgledniji novi ministri?

Tako je Todorićev menadžer Zdravko Marić najizgledniji novi ministar financija, dok će mjesto ministra obrane preuzeti Josip Buljević ili Nikola Brzica.

Predrag Šustar sa Sveučilišta u Rijeci trebao bi biti novi ministar obrazovanja, a Tomislav Tolušić ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Goranu Pauku trebala bi, pak, pripasti fotelja ministra turizma.

Oleg Butković ili Božidar Longin kandidati su za ministra prometa, dok bi se na čelu MUP-a trebali naći ili Filip Dragović ili Predrag Brkopec.

Slavko Orešković i bivša ravnateljica Hitne Mirna Šitum najizgledniji su kandidati za ministarstvo zdravstva, dok bi Mijo Crnoja, usprkos ideji o osnivanju "registra izdajica", ipak trebao postati ministrom branitelja.

Na mjesto ministra kulture zasjest će Zlatko Hasanbegović ili Dinko Čutura, dok će Slaven Dobrović preuzeti Ministarstvo zaštite okoliša.

Za ministra pravosuđa konkuriraju Juro Martinović i Ante Šprlje, ali veća je šansa da će na to mjesto zasjesti Šprlje. Romana Galić trebala bi preuzeti socijalnu skrb, Marinko Škare gospodarstvo, dok bi Miro Kovač trebao biti ministar vanjskih poslova.

Ministar poljoprivrede najvjerojatnije će biti Davor Romić.

"Nalazimo se u završnoj fazi, gotovo sve je završeno i sutra tijekom dana će javnost biti obaviještena o imenima novih ministara. To su politički razgovori kakve nikad nismo imali. Javnost je znatiželjna, možda iscure i neka imena koja nisu u igri", kazao je večeras Gordan Jandroković iz HDZ-a.

Rekao je da ima 20 ministara, a HDZ-u bi trebalo pripasti oko pola tih ministarstava. "Molim za još malo strpljenja, o potpredsjednicima Vlade još ne mogu govoriti. Potrebno je sve to još uskladiti", kazao je Jandroković u razgovoru za Novu TV.

"Naravno da HDZ, ali i partneri, očekuju da preuzmu svoj dio odgovornosti", dodaje.