Među promatračima Bliskog istoka u Washingtonu pojavljuju se dva scenarija o tome kako bi očekivana iranska osveta Izraelu mogla izgledati, piše Politico.

Malo je vjerojatno da će Iran ponoviti napad koji je pokrenuo protiv Izraela 13. travnja, koji se uglavnom oslanjao na bespilotne letjelice i raketne napade koje su američke, izraelske i susjedne vojske brzo odbile, mišljenja je kontraadmiral Mark Montgomery, umirovljeni vojni časnik koji je služio kao politički direktor u senatskom odboru za oružane snage.

"Američke zračne snage i druge nacije prilično su prorijedile projektile prije nego što su došli do jordanskog zračnog prostora te je Izrael preuzeo ostatak", rekao je Montgomery, sada viši suradnik u Zakladi za obranu demokracija.

No Montgomery misli da su udari s iranskog teritorija još uvijek opcija. Misli da Iran neće koristiti balističke rakete srednjeg dometa i krstareće rakete.

Iran danima najavljuje da će napasti Izrael u znak osvete za atentat na vođu Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu prošlog tjedna. Čini se da će se napad dogoditi uskoro jer je američki predsjednik Joe Biden već sazvao svoj tim za nacionalnu sigurnost u tzv. "situacijskoj prostoriji" Bijele kuće. S druge strane, izraelski ratni kabinet pripremio je smještaj za Benjamina Netanyahua i visoke dužnosnike u bunkeru.

"Iran neće dvaput napraviti istu pogrešku"

Drugi scenarij je napad koji bi uglavnom uključivao projektilne baražne rakete iz proxy država kao što su Libanon, Sirija i Irak, smanjujući pritom količinu vremena koje Izrael i saveznici imaju da ih obore.

Jonathan Ruhe, koji vodi rad na vanjskoj politici u Židovskom institutu za nacionalnu sigurnost Amerike, rekao je za NatSec Daily da bi takav napad bio osmišljen kako bi nadvladao izraelsku obranu i dao vojsci manje vremena za odgovor. "Ovaj put Iran pokušava smisliti način da uzrokuje probleme Izraelu kako bi ga prisilio da prestane štetiti Hezbolahu, poput ubojstva Hanije."

Teheran je malo toga odao o budućoj kazni za Izrael. Ruhe je primijetio da su signali u travnju dali Izraelcima dovoljno vremena da odgovore i ustvrdio je da Iran neće ponoviti tu grešku dva puta.

Nejasno je postoji li diplomatsko rješenje

SAD je uvjeren da će Izrael moći odbiti sve što Iran baci na njega u narednim danima.

SAD očekuje da će regionalni partneri ponovno priskočiti u pomoć Izraelu, bez obzira na prijetnje Teherana. Ali ta pomoć možda neće biti tako vidljiva kao što je bila 13. travnja, kada su jordanska i saudijska vojska oborile bespilotne letjelice, djelomično zbog regionalnih frustracija zbog ubojstva Hanije i vjerojatnosti da bi ovaj napad mogao biti osmišljen kako bi se izbjegao njihov famozni Iron Dome, sustav protuzračne obrane.

U ovom trenutku je također nejasno postoji li diplomatsko rješenje.Visoki član Odbora za oružane snage Predstavničkog doma Adam Smith rekao je jutros na CNN-u da su se dužnosnici zalagali za "mir, a ne pretjeranu reakciju", dok su također osiguravali dovoljno vojne prisutnosti u regiji kako bi se podržao Izrael, zaštitile američke trupe i uvjerilo Iran i njegove proksije da odustanu od eskalacije.

No Smith dodaje da je ovo vrlo "nervozna i neizvjesna situacija" s "velikim rizikom od pogrešne procjene".