Priča o odlasku iz Bosne i Hercegovine u inozemstvo, zbog brojnih razloga, već je poznata. Isto tako, nije novost da se određeni broj građana odriče domovinskog državljanstva - a u Bosni i Hercegovini od početka ove godine to su učinile 1.354 osobe.

Zahtjev za prestanak državljanstva BiH odricanjem može se podnijeti u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH u Odjelu za državljanstvo i putne isprave.

Zahtjev se može podnijeti i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Kakav je postupak

Uz zahtjev, osobe koje se žele odreći bh. državljanstva moraju priložiti i određenu dokumentaciju, pojašnjeno nam je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

"Uz zahtjev je potrebno priložiti dokaz o državljanstvu druge države ili jamstvo o stjecanju državljanstva druge države, uvjerenje o prebivalištu u državi čije se državljanstvo stječe ili već posjeduje. Iz BiH je potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu BiH, izvod iz matične knjige vjenčanih (za vjenčane osobe), osobna iskaznica ili uvjerenje o neposjedovanju važeće osobne iskaznice, ovjerena fotokopija važeće putovnice ili uvjerenje o neposjedovanju posjedovanje važeće putovnice BiH. Uz zahtjev je potrebno dostaviti dokaz o uplati upravne takse", kazali su nam iz Ministarstva.

Kao što je poznato, državljanstvo Bosne i Hercegovine prestaje momentom prihvatanja rješenja o odricanju i od tog trenutka prestaje pravo posjedovanja Bosne i Hercegovine. osobni dokumenti.

Naknada za odricanje od državljanstva BiH najskuplja je u regionu

U procesu odricanja od bh. državljanstva, stranke nisu dužne navesti druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno da će steći državljanstvo druge države.

No, u neformalnim razgovorima s resornom službom navode razloge kao što su: pravo na vlasništvo nekretnina, lakše putovanje, lakše studiranje u inozemstvu, bolji radno-pravni status i slično.

“Veliki broj građana BiH koji su se nedavno odrekli državljanstva rođeni su u inozemstvu, mlađi su od 30 godina, nisu integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredine u kojima žive te dosta govore engleski i njemački jezik. bolji od jezika koji su u upotrebi u Bosni i Hercegovini”, ističu iz Ministarstva.

Naknada za odricanje od državljanstva iznosi 800 KM, dok je u zemljama u okruženju taj iznos 200 KM. Ukoliko se to čini putem diplomatsko-konzularne mreže BiH u inozemstvu, kako navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH, plaća se i konzularna pristojba.