Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan, kazao je da je sastanak protekao dobro.

-Raščistili smo neka naša pitanja koja nisu bila jasna i korektna. Ovi razgovori su imali nekoliko tema. Prva od njih jeste uzavrela atmosfera vezana za stalno spominjanje neke mogućnosti konflikta i rata. On i ja smatramo kako je to tema koja nema nikakvog realnog osnova. Da je to bilo ili se govorilo o strani onih koji su htjeli da prodube dodatnu atmosferu nepovjerenja i da je u tom pogledu apsolutno jasno da ni ja ni bilo ko iz RS rat kao opciju nije prozivao ni u jednom trenutku. Oni koji su to činili imaju priliku da to rade. Suglasni smo da treba sačuvati stabilnost i mir. Ja sam rekao da svi oni koji zveckaju oružjem, treba protiv njih uvesti međunarodne sankcije - rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodao je da on prema Daytonskommirovnom sporazumu nema problem.

-Vidimo probleme u stalnom otimanju od RS. Njemu sam rekao da nemamo namjeru da narušavamo teritorijalni integritet. Rekli smo da pripremamo dokumente što se tiče nekih osnovnih stvari, rekli smo da ćemo ići na NSRS, da ćemo povući suglasnosti koje se tiču povlačenja vojske, VSTV-a, UNO BiH.., – naveo je Dodik.

Kazao je kako Oružane snage ne mogu ispuniti kvote kada je u pitanju zastupljenost Srba i Hrvata u Oružanim snagama.

-Veoma važno je znati da oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate kako je predviđeno, neće ljudi da idu u tu vojsku - rekao je Dodik.

Dodao je da Escobar njihove prigovore smatra frustracijama.

-Da, mi jesmo isfrustrirani – rekao je Dodik.

Naveo je i da je razgovarano o ekonomskim pitanjima i pitanjima "Otvorenog Balkana" te je istaknuo kako je on zagovornik toga, te da je on to i potencirao.

-Nemam ni jedan razlog da ne damo podršku toj priči, ono što je ključno u našoj politici - rekao je Dodik.

Poručio je da je zadovoljan sastankom.

-Isključiili smo mogućnost ratne opcije, opet ponavljam - istaknuo je Dodik.