Kreću hladniji, kišovitiji, snježni dani...i vrijeme grijanja. Samim time povećava se i broj upozorenja za nestručno rukovanje grijaćim tijelima jer veliki dio zimskih požara nastaje zbog nepravilnog korištenja ovih kućanskih uređaja.

Statistički gledano, grijalice su drugi po učestalosti uzročnici požara pa je ovo upozorenje svima koji se na njima griju jer se nestručnom uporabom često mogu zapaliti.

Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara, to je najčešće uzrokovano uporabom produžnog kabela na koji ih većina spaja. Nije svaki produžni kabel sposoban podržati različitu snagu uređaja spojenih na njega, a najčešće istovremeno. Ostavite li produžni kabel i grijač bez nadzora, lako se može dogoditi katastrofa.

Prije nego sljedeći put uključite grijač, imajte na umu sljedeće:

1. Nikada ne ostavljajte uključen grijač bez nadzora.

2. Nemojte spavati dok vaša grijalica radi.

3. Grijalicu držite najmanje jedan metar od namještaja, pokrivača, odjeće i zavjesa.

Umjesto da pribjegavate opasnim načinima grijanja doma, obratite pozornost na to kako zadržati toplinu u kući. Nabavite traku za prozore i vrata ili neke štitove kako biste zadržali toplinu i spriječili je da puše kroz otvore. Za bolje brtvljenje prozora možete koristiti i foliju s mjehurićima, prenosi Krstarica.