Mnogi bi mogli zažmiriti na ovaj podatak, ali mi ćemo vas svejedno upozoriti: jeste li znali da više mikroba može vrebati na vašem jastuku nego na vašoj WC dasci?

Da, prema studiji Amerisleepa, ako odgodite pranje jastučnice samo na tjedan dana, riskirate gomilanje nevjerojatnih tri milijuna bakterija više od onih koje se nalaze na WC dasci! Iako jastučnice štite vaš jastuk od prašine i prhuti, također je moguće da slina i druge tjelesne tekućine prodru u sam jastuk.

Stoga ne treba posebno naglašavati koliko je važno redovno mijenjanje i pranje posteljine. No, dobra je vijest da svoje jastučnice i jastuk možete osvježiti i bez pranja u perilici rublja. Samo se poslužite sodom bikarbonom, octom, sunčevom svjetlošću i svježim zrakom. Evo nekoliko koraka...

1. Uklonite jastučnicu, a zatim ju obilato posipajte sodom bikarbonom. Ostavite ju najmanje 30 minuta kako biste neutralizirali sve mirise i osvježili tkaninu. Upotrijebite usisivač kako biste temeljito uklonili svu sodu bikarbonu s jastuka.

2. Ako su mirisi, recimo to tako, izazovniji, pomiješajte destilirani bijeli ocat i vodu u omjeru 50:50 i ulijte u bočicu s raspršivačem, dobro protresite i poprskajte jasuk, pazeći da ga ne natopite. Ocat će učinkovito neutralizirati alkalne mirise na koje nailazi. Samo ostavite da odstoji i osuši se na zraku. Ako želite, možete ga postaviti i na sunce.

3. Pustite jastuke da se sunčaju nekoliko sati kako bi UV zrake ubile bakterije. UV zrake možda neće ubiti sve bakterije, ali će bez sumnje pomoći osvježiti i prozračiti jastuke, isušiti svu vlagu i omogućiti im da "dišu".

Ipak, treba znati da jastuci nisu zamišljeni da traju vječno; u idealnom slučaju, trebali biste ih zamijeniti svake dvije godine. Također biste trebali paziti na sve znakove koji upućuju na to da je vrijeme za zamjenu jastuka, uključujući pojavu grudica, mrlja ili gubitak punjenja.

Jastuk bi se trebao prati najmanje dva puta godišnje, a što se tiče jastčnica, njih bi trebalo zamijeniti barem jednom tjedno, piše House Digest.