Dolaskom hladnijih dana miševi, sve je teže dići se ujutro iz toplog kreveta. Svi rado ostanemo koju minutu dulje ispod toplog popluna, maštajući kako bi lijepo bilo da se ne moramo ustati i izaći na hladnoću.

Vjerujte, jednako tako razmišljaju i miševi, štakori i ostali glodavci. I njima je cilj ostati na toplom, a zasigurno im je toplije - pod vašim krovom. Ovih neželjenih ‘sustanara‘ teško se riješiti kad se jednom zavuku u tavane ili podrume, iz kojih im je put otvoren prema ostatku vašeg doma.

Sigurno ste pročitali što napraviti kad vam se miš zavuče u dom, ali možda bi bilo dobro poraditi i na prevenciji da do toga ne dođe. Za početak, potrudite se da vam okućnica bude dobro održavana, a prostore poput podruma i tavana ne zatrpavajte materijalima u koje bi se miševi mogli zavući. Kad ste to napravili, zatvorite sve prolaze kroz koje bi se glodavci mogli probiti u vaš dom.

Poznato je da miševi i štakori zubima probijaju put kroz razne prirodne i sintetičke materijale, stoga krpanje rupa pjenom ne dolazi u obzir - mišu je dovoljna rupica promjera 7 milimetara da uđe u vaš dom. Kako ih onda zaustaviti?

Da biste začepili rupe kroz koje sumnjate da bi glodavci mogli ući u vaš dom, dovoljno je koristiti komad čelične vune. Riječ je o materijalu koji se koristi u kućanstvu, a moguće ga je nabaviti u trgovačkim lancima. Čelična se vuna sastoji od vlakana oštrih rubova, koja nanose bol glodavcima pri pokušaju žvakanja. Zato, nakon što se jednom sretnu s čeličnom vunom, glodavci je zaobilaze u širokom luku.

Stoga sve rupe i pukotine koje predstavljaju potencijalnu opasnost ispunite čeličnom vunom i možete biti na miru. Naravno, sjetite se zatvarati i vrata - miševima nema bolje dobrodošlice od samo pritvorenih ulaznih vrata.