U službenom priopćenju, Meta je predstavila trostruki pristup rješavanju ovog problema.

Ključni element strategije je uporaba tehnologije prepoznavanja lica za identifikaciju lažnih oglasa koji koriste fotografije slavnih osoba. Sustav će uspoređivati lica u oglasima s profilnim fotografijama javnih osoba na Facebooku i Instagramu te automatski blokirati prevarantske oglase.

Nakon potvrde podudaranja i utvrđivanja da je oglas lažan, odmah će ga blokirati. Ovaj proces pokazao je obećavajuće rezultate u ranom testiranju s odabranom skupinom slavnih osoba i javnih ličnosti.

Video selfie verifikacija

Za korisnike koji izgube pristup svojim računima zbog zaboravljenih lozinki, izgubljenih uređaja ili zbog uplitanja prevaranata, Meta uvodi video verifikaciju selfijima kao alternativu tradicionalnoj verifikaciji temeljenoj na dokumentima.

Ova nova metoda omogućuje korisnicima brzo i sigurno vraćanje pristupa svojim računima usporedbom njihovog video selfija s profilnim slikama na njihovu računu, javlja Bug.

Zaštita privatnosti i sigurnost podataka

Prema Metinu priopćenju, prevaranti često navode korisnike na zlonamjerne web-stranice gdje se od njih traže osobni podaci ili financijske transakcije. Što se tiče zaštite privatnosti, Meta je posebno istaknula da se svi biometrijski podaci prikupljeni tijekom provjere oglasa odmah brišu nakon usporedbe i ne koriste se u druge svrhe.

Prema prvim rezultatima testiranja, novi sustav pokazuje značajna poboljšanja u brzini i učinkovitosti prepoznavanja i suzbijanja prijevara.

Nove mjere prošle rigoroznu procjenu

Kompanija planira u narednim tjednima proširiti ovu inicijativu, a poznate osobe bit će obaviještene o automatskom uključivanju u sustav zaštite putem obavijesti unutar aplikacije.

Za redovne korisnike, sustav video verifikacije osigurat će dodatnu razinu sigurnosti, pri čemu će snimljeni videozapisi biti enkriptirani i sigurno pohranjeni, bez mogućnosti javnog prikazivanja.

Meta navodi da su sve nove mjere prošle rigoroznu procjenu privatnosti i rizika te najavljuje kontinuiranu suradnju s regulatorima i kreatorima politika kako inicijativa bude rasla.