Izgradnja Koridora Vc traje već desetljećima. Kanal Na hrvatskim cestama na YouTubeu objavio je video u kojem donosi pregled trenutne situacije na cijelom Koridoru Vc kroz Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prenijeli su ga mnogi mediji u BiH - jer pojašnjava zašto se ne može previdjeti kraj radova u BiH.

Koridor Vc je definiran na konferenciji održanoj u Helsinkiju 1997., a povezuje Panonsku nizinu, područje Dunava s centralnim Jadranom. Proteže se od Budimpešte kroz Osijek i Sarajevo do Luke Ploče, podsjeća se u tekstu na Forbes BiH.

U videu je prikazano kako je Mađarska završila svoj dio izgradnje Koridora, zadnja dionica izgrađena je u proljeće ove godine. Ostalo je još nekoliko kilometara koji nisu pušteni u promet, prema granici s Hrvatskom, jer se čeka da se izgradi hrvatski dio Koridora.

"Završetak Koridora Vc nije moguće predvidjeti"

U Hrvatskoj je izgrađeno 83.6 km do Svilaja, odnosno granice u Bosni i Hercegovini, a preostalo je još i pet kilometara prema granici s Mađarskom. Dionica je trenutno u izgradnji i kraj radova se očekuje na proljeće 2025. godine.

Koridor Vc u BiH najsporije napreduje: izgrađeno je nešto više od trećine, ali se ističe u videu da je Vc kroz BiH ujedno najduži s najzahtjevnijim terenom. "Završetak koridora Vc nije moguće predvidjeti", navode u videu koji je kanal Na hrvatskim cestama objavio prije nekoliko dana.

Cijeli video s objašnjenjem gdje se sve gradi, a na kojim dionicama još nije ni započela gradnja, možete pogledati ovdje:
 


Tvrtka Autoceste FBiH i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prije par dana su u Sarajevu potpisale ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo - Medakovo. Za izgradnju ove dionice EU je već odobrila 12 milijuna eura, a sada je odobreno dodatnih 3.5 milijuna. Dionica je duga 8.5 kilometara, a imat će šest mostova, tunel, nadvožnjak i pet podvožnjaka.

"Europska unija opredijeljena je za poboljšanje povezanosti i regionalne integracije BiH kroz izgradnju Koridora Vc, najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji. EU je do sada izdvojila 870 milijuna eura bespovratnih sredstava koja pokrivaju sve faze projekta", rekao je tada šef delegacije EU u BiH Adebayo Babajide.