Bosna i Hercegovina je izašla iz inflacije prema posljednjim ekonomskim pokazateljima. Godišnja stopa inflacije u svibnju je iznosila dva posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, piše Forbes navodeći kako su statistike jedno, a realni život nešto potpuno drugo.

Cijene visoke

Novinarka Forbesa, Amela Keserović Polić, piše kako je, ukoliko bacimo pogled na supermarkete u BiH, lako uočiti da su cijene osnovnih životnih namirnica i dalje izuzetno visoke.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH razina cijena u lipnju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 1,6 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,3 posto, alkoholna pića i duhan za 4,0 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,1 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,8 posto, zdravstvo za 3,3 posto, prijevoz za 3,2 posto, komunikacije za 1,6 posto, rekreacija i kultura za 4,2 posto, obrazovanje za 1,9 posto, restorani i hoteli za 7,3 posto, te ostala dobra i usluge za 5,2 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 8,8 posto.

Korpa i plaća

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec lipanj 2024. godine iznosi 2.964,10 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec travanj 2024. iznosila je 1.364,00 KM (posljednji objavljen podatak Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619,00 KM. Prosječna plaća u Republici Srpskoj je 1.394 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,02 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,88 posto.

Potrošačku korpu čine: prehrana 43,76 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,20 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,69 posto, obrazovanje i kultura 10,79 posto, odjeća i obuća 12,15 posto, prijevoz 4,66 posto i održavanje domaćinstva 6,75 posto.

Potrebna razina prihoda za normalan život u BiH bi prema riječima ekonomskog stručnjaka i analitičara Zorana Pavlovića minimalno trebao biti onoliki koliko je sindikat definirao u strukturi potreba jedne četveročlane obitelji.

Stope PDV-a

''On što je nažalost istina, to je da oba roditelja iako rade ne mogu da imaju tu razinu prohoda koji propisuje ili definira sindikalna korpa, jer ta korpa uključuje i prehranu i režijske troškove, nabavku odjeće, odlazak na godišnji odmor, kulturno uzdizanje i slično, tako da je situacija objektivno takva da mi živimo i s dvije plaće u jednom vrlo skromnom režimu života, jer jednostavno nije moguće osigurati sve te potrebe koje bi normalni ljudi u normalnim zemljama trebali imati'', kaže za Forbes BiH Pavlović.

Rekao je kako je situacija je vrlo teška i, budući da nemamo prihode na razini potrošačke korpe, onda se odričemo mnogo čega pa i na godišnji odmor se ide samo tri dana na vikend.

''Situacija se komplicira posebno po pitanju hrane i činjenica je da Uprava za neizravno oporezivanje BiH ne želi da pređe sa jedne stope PDV-a od 17 posto na onu diferenciranu ili na tri stope gdje bi na hranu, i lijekove i potrebe za bebe bila pet posto kao što je bilo usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH prije godinu i pol, pa je to oboreno na Vijeću naroda kao da je to protivno narodu srpskog i hrvatskog stanovništva. Tako su glasali protiv SNSD i HDZ'', rekao je.

Bogaćenje prebogatih

Uspoređujući u ovom kontekstu BiH s Hrvatskom, ali i Slovenijom, koja je kada je o životnom standardu, tj. osobnim primanjima riječ, značajno odmakla od svih republika bivše Jugoslavije, Pavlović naglašava kako smo došli u situaciju da se vrlo malo vodi briga o ekonomiji, odnosno stanovnicima.

Rekao je kako se toliko radi na bogaćenju prebogatih ljudi, a premalo na izgradnji jednog boljeg životnog sustava i poslovnih aranžmana.

''Hrvatska je otišla u situaciju da se sve bazira na turizmu, a poljoprivredu su potpuno zapostavili, ponešto ima industrije. Slično je i u BiH, samo što BiH ima doznake iz inozemstva, što čini relaksiraniju situaciju za neke obitelji čiji su članovi u inozemstvu, a Hrvatska opet ima turizam. Istina, mislim da će zbog pretjerano visokih cijena i on ove godine značajno podbaciti'', rekao je.

Rekao je kako ''politika nije divljaštvo u Sloveniji kao što je u Hrvatskoj i u BiH''.