Izrael je pokrenuo najsnažniji val zračnih napada na iransku miliciju Hezbolah u Libanonu u posljednjih nekoliko desetljeća u kojemu su smrtno stradale stotine ljudi, među kojima i djeca.

Libanonske su vlasti izvijestile o najmanje 492 mrtvih, među kojima je 35 djece i još 1645 ranjenih u napadima.

Izrael je izvijestio da je na mete u Libanonu izveo više od 1300 napada, jedan od njih i na glavni grad Bejrut.

Radi se o golemoj eskalaciji i najtežoj epizodi sukoba u Libanonu od rata 2006. godine.

Jordanski kralj dao podršku Libanonu

Kralj Jordana, Abdulah II, potvrdio je apsolutnu podršku Libanonu, njegovoj sigurnosti, suverenitetu i sigurnosti njegovih građana suočenih s izraelskim ratom protiv njega, izvijestila je jordanska državna novinska agencija.

Abdulah II razgovarao je s libanonskim premijerom.

Kralj je upozorio na opasnost izraelske eskalacije, naglašavajući potrebu za međunarodnim naporima kako bi se spriječio regionalni rat, prenosi agencija, dodajući da sve počinje "trenutnim okončanjem rata u Gazi".

Abdulah II pozvao je međunarodnu zajednicu da stane uz Libanon i zaštiti nedužne civile te poduzme hitne i ozbiljne mjere kako bi se okončali svi oblici eskalacije u regiji, izvijestila je agencija.

Napadi i tijekom noći

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da su tijekom noći rakete ispaljene iz Libanona prema području Afula i dolinama u sjevernom Izraelu. Hezbolah je objavio da je ciljao zračnu bazu Ramat David, aerodrom Megiddo i bazu Amos, sve smještene u blizini grada Afula u sjevernom Izraelu.

IDF tvrdi da su oni odgovorili i da su njihovi borbeni zrakoplovi pogodili brojne ciljeve Hezbolaha u nekoliko područja južnog Libanona.

Izrael tvrdi da vjeruje kako su pogodili zgrade u kojima se skladištilo oružje, jer su primijećene naknadne eksplozije.