Brojne su prednosti sadnje crnog luka u jesen. Zemljište se racionalno koristi i osigurava se svježe  povrće na početku proljeća i ostvaruje se značajni prihod.

Prednosti jesenje sadnje jesu i nepovoljni klimatski uvjeti za razvoj nekih drugih bolesti.

Jesenja sadnja znači da će se izbjeći lukova muha koja se javlja od ožujka do kolovoza i drugi insekti kada je mladi luk već na pijacama.

Poštivanje plodoreda

Veoma je važno poštovati plodored, na istu parcelu dolazi tek nakon tri do četiri godine.

Izbjegavati zemljišta koja su bogata dušikom ili stajskim đubrivom, postižu se veći prinosi ali kvaliteta je znatno lošija.

Preporučuje se sadnja nakon strnina i kukuruza. Ako se sadi poslije ovih kultura treba obratiti pažnju na to jesu li upotrebljavani herbicidi koji se duže zadržavaju u zemljištu, izbjegavati zakorovljene parcele i s visokim nivoom podzemne vode.

Luk najbolje uspijeva na zemljištima pH 6,3 do 7.

Analiza zemljišta prije sadnje luka

Zato se preporučuje analiza zemljišta prije sadnje. Veoma je važno pravilno đubrenje. U periodu od sadnje do faze tri lista luk usvaja vrlo malo hranjiva (to je ujedno i zimski period) i u tom periodu se  biljka hrani iz sjemena.

Dovoljne količine fosfora su bitne u ovoj fazi radi boljeg razvoja korijenovog sustava.

Zahtjevi za hranjivima se povećavaju od faze tri lista do početka formiranja glavica. Tada su potrebe za azotnim đubrivom veće kako bi se omogućio razvoj lisne mase.

Crni luk bolje reagira na nitratnu formu dušika NO3. Kalij u formi kalijum sulfata K2SO4 jer luk ima veće zahtjeve za sumporom.

Kada se koristi kalij bitno je da bude đubrivo s malom količinom klora Cl, jer štetno utiče na razvoj biljke. Ako u proljeće nastupi sušni period važno je osigurati i navodnjavanje.

Izvor: Agrosavjet