Izrael je u prvim satima subote izveo tri vala napada na Iran. Niz glasnih eksplozija čuo se iznad Teherana. Iranski dužnosnici naveli su da su eksplozije posljedica djelovanja protuzračne obrane.

Izraelska vojska poručila je da je izvela "precizne udare na vojne ciljeve u Iranu". "Udari su odgovor na kontinuirane napade režima u Iranu na državu Izrael", dodali su iz izraelske vojske.
 


Odgovor na iranski napad

Američki i izraelski dužnosnici izjavili su da je prvi val napada bio usmjeren na iranske sustave protuzračne obrane. Drugi i treći val ciljali su baze s raketama i bespilotnim letjelicama, kao i tvornice oružja. Iz Bijele kuće su poručili da Izrael ima pravo na samoobranu. Čini se kako je Izrael ispoštovao američki zahtjev da ne napada naftna polja i nuklearna postrojenja.

Bliski istok očekivao je izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. listopada na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila, što je predstavljalo drugi izravan iranski napad na Izrael u šest mjeseci.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da je Izrael napao i nekoliko vojnih lokacija u južnoj i središnjoj Siriji. Udari su se dogodili istovremeno s prvim valom napada na Iran. Iran je zatvorio svoj zračni prostor. Zračni prostor bit će zatvoren do subote u 9:00 ujutro po lokalnom vremenu (7:30 po hrvatskom vremenu). I Irak je do daljnjega obustavio letove iz svih zračnih luka.