Iranska vlada je izuzetno nervozna te je uključena u hitne diplomatske napore s državama Bliskog istoka kako bi procijenila mogu li smanjiti razmjere izraelskog odgovora na iranski raketni napad ranije ovog mjeseca, a ako to ne uspije, kako mogu zaštititi Teheran, rekli su izvori upoznati s događajima za CNN.

Iranska anksioznost proizlazi iz neizvjesnosti hoće li SAD uspjeti uvjeriti Izrael da ne napadne iranska nuklearna postrojenja i naftne objekte, kao i zbog činjenice da je njihova najvažnija proxy milicija u regiji Hezbolah značajno oslabljena izraelskim vojnim operacijama posljednjih tjedana, navode izvori.

SAD se savjetuje s Izraelom o tome kako planiraju odgovoriti na iranski napad 1. listopada, a američki dužnosnici jasno su dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prvi put nakon gotovo dva mjeseca, rekavši mu da izraelska odmazda treba biti proporcionalna.

Strah od velikog regionalnog rata

Američki saveznici iz Zaljeva, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Katar, također su izrazili zabrinutost SAD-u zbog mogućeg napada na iranska naftna postrojenja, što bi moglo imati negativne ekonomske i ekološke posljedice za cijelu regiju, rekao je arapski diplomat za CNN.

Bidenova administracija duboko je zabrinuta da bi kontinuirani napadi između Irana i Izraela, koji su započeli ranije ove godine nakon što je Izrael napao zgradu za koju Iran tvrdi da je njihovo konzularno sjedište u Damasku, mogli prerasti u veliki regionalni rat u koji bi i SAD mogao biti uvučen.

Veliki dio strahova odnosi se na to da utjecaj SAD-a na Izrael izgleda slabi posljednjih godina. Slično kao i u svojim operacijama u Gazi, Izrael sve više ignorira pozive SAD-a na suzdržanost u Libanonu, gdje je izraelska intenzivna zračna kampanja i kopnena ofenziva ubila više od 1400 ljudi od kraja prošlog mjeseca.

Izrael se također nije savjetovao s SAD-om prije nego što je prošlog mjeseca izveo masivan napad koji je uništio tisuće pagera i radiostanica koje su koristili operativci Hezbolaha, niti prije atentata na šefa Hezbolaha Hassana Nasralaha u Bejrutu, čime su prekinuli delikatni prijedlog primirja koji su SAD i Francuska predložili manje od 48 sati ranije.

Hoće li Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja?

Izraelski sigurnosni kabinet još uvijek nije donio odluku o tome kako će postupiti, rekao je izraelski dužnosnik za CNN u petak. I dok se razlika između američkih i izraelskih stavova smanjuje, možda neće tako i ostati, rekao je američki dužnosnik.

"Ne možemo zapravo znati jesu li glasali ili ne", rekao je visoki dužnosnik administracije govoreći o raspravama izraelskog kabineta, izražavajući sumnju u razinu transparentnosti o tome što Izrael dijeli s SAD-om. Dužnosnik je sugerirao da ne mogu "previše vjerovati u kalkulacije" izraelske vlade.

Do prošlog tjedna Izrael nije dao nikakva jamstva da neće ciljati iranska nuklearna postrojenja, izvijestio je CNN.

Izrael desetljećima planira napade na iranske nuklearne kapacitete, a prije samo dvije godine simulirali su napad tijekom vojne vježbe. Također se sumnja da je Izrael izveo atentate na iranske nuklearne znanstvenike posljednjih godina, a iranska nuklearna postrojenja bila su pod stalnim kibernetičkim napadima, vjerojatno iz Izraela — najpoznatiji je virus Stuxnet, koji je uspio prodrijeti u iransko postrojenje u Natanzu.

"Naš udarac bit će snažan"

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant uputio je snažno upozorenje Iranu u vezi s izraelskim odgovorom u srijedu.

"Naš udarac bit će snažan, precizan i iznad svega - iznenađujući. Neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo", rekao je Gallant.

Zemlje Zaljeva općenito žele ostati po strani od sukoba, rekao je arapski diplomat. Iako je Iran javno upozorio da će se svaka strana koja bude viđena kao pomoć Izraelu tretirati kao agresor, malo je vjerojatno da bi susjedi Irana izričito stali u obranu Teherana u slučaju izraelskog napada.

Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar rekli su i SAD-u i Iranu da neće dopustiti Izraelu korištenje svog zračnog prostora za napad na Iran, rekao je arapski diplomat i još jedan izvor upoznat sa situacijom za CNN. Jordan će također zaštititi svoj zračni prostor od bilo kakvog neovlaštenog upada, bez obzira na podrijetlo, rekao je jordanski dužnosnik.

"Netanyahu jedini želi rat i zapaliti regiju kako bi ostao na vlasti"

SAD ne vjeruje da Iran želi biti uvučen u potpuni rat s Izraelom, a iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi rekao je ovog tjedna za Al Jazeeru da "Netanyahu jedini želi rat i zapaliti regiju kako bi ostao na vlasti".

Međutim SAD je ipak potaknuo Teheran, putem zakulisnih kanala, da pažljivo razmotri svoj odgovor ako Izrael napadne, rekao je jedan dužnosnik.

Kako će Iran odgovoriti?

Iako Katar redovito komunicira s Irancima i prenosi SAD-u ono što oni kažu, američki dužnosnik je rekao da na kraju jednostavno ne znamo što Iran namjerava učiniti. Ključni glasovi unutar Irana imat će različita mišljenja o tome hoće li i kako reagirati na Izrael, ali to će ovisiti o razmjerima i obimu očekivanog izraelskog poteza, rekao je još jedan američki dužnosnik.

Ovaj dužnosnik je rekao da poruke iz Irana ostaju dosljedne i u javnosti i privatno otkako je Teheran ranije ovog mjeseca ispalio svoje rakete na Izrael te da nije došlo do značajnih promjena u tim porukama.

Iran je posebno zainteresiran za dobivanje pomoći od Saudijske Arabije u sprječavanju izraelskog napada i korištenje njihovog utjecaja na Washington kako bi se pronašlo rješenje krize, rekao je arapski diplomat za CNN.

Napada ne bi trebalo biti do sutra

Dužnosnici iz svake zemlje sastali su se tri puta u manje od mjesec dana, a Araghchi je u srijedu otputovao u Saudijsku Arabiju kako bi "savjetovao o regionalnim razvojnim događajima" i kako bi "pokušao zaustaviti zločine cionističkog režima u Libanonu i Gazi", rekao je za lokalne medije.

Svijet pomno prati svaki izraelski potez dok razmišlja o svom odgovoru. No barem do subote navečer Izrael će biti u mirovanju zbog obilježavanja Yom Kippure, židovskog Dana pomirenja i najsvetijeg dana u judaizmu. Iako nije nemoguće da Izrael poduzme akciju, trgovine, restorani i druge usluge bit će zatvoreni, javni prijevoz neće funkcionirati, pa čak će i glavna zračna luka u zemlji - Ben Gurion u Tel Avivu - biti zatvorena.