Glasnogovornik izraelske vlade odbio je komentirati ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije, koji je ubijen rano u srijedu u Teheranu.

"Ne komentiramo taj konkretni incident", rekao je glasnogovornik David Mencer na konferenciji za medije.

Međutim izjavio je da je zemlja u stanju visoke pripravnosti za bilo kakvu iransku odmazdu.

Mencer je rekao na brifingu za novinare da je Izrael predan pregovorima o prekidu vatre u Gazi i osiguravanju oslobađanja izraelskih talaca koje drže palestinski militanti u Gazi.

"Izrael je spreman na sve scenarije"

Vlada Izraela, kojemu se pripisuje eliminacija Hanije, nije preuzela odgovornost niti se službeno osvrnula na taj događaj, no vijest o smrti Hamasovog čelnika pozdravljena je u Izraelu kao veliko postignuće u ratu protiv militantne skupine.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da Izrael ne pokušava eskalirati rat, već da je spreman na sve scenarije.

Komentatori i stručnjaci raspravljaju o sposobnostima potrebnim da se izvede takvo ubojstvo, istodobno razmatrajući kakav će imati utjecaj na rat u Gazi i izglede za postizanje dogovora o oslobađanju talaca.

Netanyahu još nije komentirao ubojstvo šefa Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu još nije komentirao ubojstvo Hanije, kao ni njegov ministar obrane. Vladin ured ipak je na Facebooku objavio fotografiju ubijenog, s natpisom "eliminiran" na njegovom čelu.

Iran je u srijedu proglasio trodnevnu žalost zbog ubojstva Hanije, a taj čin osudile su države poput Irana, Kine, Turske i Rusije.

Izrael slavi i eliminaciju Fuada Šukra, visokog zapovjednika libanonskog militantnog pokreta Hezbolah ubijenog u Bejrutu. Reuters prenosi da je izraelska vojska priznala njegovo ubojstvo, izvedeno kao odgovor na smrtonosni napad na okupiranoj Golanskoj visoravni.