Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će, najvjeroJatnije, sutra popodne biti domaćin sastanka lidera stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH i Federacije BiH /FBiH/.

"Sastanak je trebalo već održati, po mom mišljenju, i ranije. Sastanak će biti, najvjerojatnije, sutra popodne ili najkasnije prekosutra popodne", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Izetbegović je poručio lideru Demokratskog fronta /DF/ Željku Komšiću da nema razloga da se ljuti na SDA, "koja nije uradila ništa što bi  povrijedilo DF".

Navodeći da je nekoliko puta nastojao dogovoriti sastanak sa liderom DF-a, ali da to nije realizirano, Izetbegović je rekao da se prije izlaženja u javnost treba dogovoriti "prijateljski, u četiri oka".

On je naopomenuo da su se mogle čuti izjave iskusnih političara koji se nastoje pozicionirati, ali da nema razloga za bilo kakvo prepiranje.

Komentariajući zjavu Komšića da je sporazum o koaliciji "mrtvo slovo na papiru", Izetbegović je ocijenio da to nije rečeno u tom kontekstu i da mu je lider DF-a trebao prenijeti zabrinutosti koje ima.

"Ono što smo do sada napravili (strukturu vlasti), po meni je dobro i to su odabrane losobe. Sada slijede imenovanja i naravno da je izborni razultat baza na kojoj ćemo graditi", rekao je Izebtegović.

Izetbegović je potvrdio da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović večeras održati neformalni radni sastanak sa liderima SDS-a Mladenom Bosićem i PDP-a Mladenom Ivanićem.

"Bio sam pozvan i ja, ali sam spriječen zbog privatnih razloga. Ti sastanci ne bi trebalo nikoga vrijeđati, to su dogovori neophodni prije razgovora svih. Lakše je razgovarati kada to čine dvojica ili trojica, nego kada se krene na sastanak sa 15 ili 20 ljudi, ali je činjenica da nema dogovora bez svih aktera", istaknuo je Izetbegović.

On je napomenuo da DF nije sporedna stranka i da taj partner ima pravo kao i svaka druga stranka koja čini koaliciju.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić izjavio je novinarima da je nezadovoljstvo DF-a proisteklo "iz nerealnih zahtjeva HDZ-a pri formiranju Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH".

Sarajlić je izrazio nadu da će to na narednim sastancima biti razriješeno, napominjući da su DF i SDA pokazali da su spremni da učine određene ustupke.

"Mi, kao partneri koji dolaze iz FBiH, imali smo konstruktivnu ulogu i smatram da DF ima pravo zahtjevati ulogu shodno izbornom rezultatu", rekao je Sarajlić.

prvi.tv