Iran zadržava pravo odgovoriti na "zločinačku agresiju" Izraela, rekao je ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi glavnom tajniku Ujedinjenih naroda u pismu pozivajući na hitan sastanak Vijeća sigurnosti, priopćilo je danas iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Izraelski veleposlanik u UN-u, Danny Danon, odgovorio je iranskom ministru vanjskih poslova, Abbasu Araqchiju, koji je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da se sastane zbog izraelskog zračnog napada na Iran, koji je opisao kao "ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Danon je rekao da Iran "pokušava djelovati protiv Izraela u diplomatskoj areni smiješnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo".

"Kao što smo više puta ponavljali, imamo pravo i dužnost braniti se i upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo zaštitili građane Izraela", rekao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je na "sve strane da prekinu sve vojne akcije, uključujući u Gazi i Libanonu, ulože maksimalne napore kako bi spriječili sveopći regionalni rat i vrate se na put diplomacije", rekao je jučer njegov glasnogovornik.