Provedba lokalnih izbora u BiH planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile područja sjeverne Hercegovine, no konačna odluka o eventualnoj odgodi još nije donesena, kazala je u petak predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako su iz SIP-a u stalnoj komunikaciji s lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama koje su najteže pogođene poplavama.

Najgore u Jablanici, Konjicu i Fojnici

Pojasnila je kako je riječ posebice o Jablanici, ali i Konjicu te Fojnici jer je zbog odrona i klizišta te neprohodnih cesta otežana komunikacija s tim dijelovima zemlje.

No kako Hina doznaje, informacije o tome da bi moglo biti problema u organiziranju izbora pristižu i iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Rame, ali i rubnih dijelova grada Mostara prema Jablanici poput Gornje Drežnice i Striževa.

"Ovo je trenutačno doista velik problem zbog transporta izbornog materijala", kazala je Hadžiabdić dodajući kako je pred članovima SIP-a "nekoliko besanih noći" jer trebaju stalno procjenjivati stanje na terenu. Kazala je kako je izbore moguće prolongirati i u nedjelju, ali očekuje konačnu odluku u subotu.

Istaknula je kako je eventualna odgoda moguća samo u pojedinim općinama, dok će u dijelovima BiH koji nisu pogođeni poplavama glasanja u nedjelju svakako biti.

"Izbora će biti u većem dijelu BiH"

"Izbora će biti u većem dijelu BiH", kazala je Hadžiabdić. Ako na nekim od biračkih mjesta glasanje ne bude moguće u nedjelju, ono će biti organizirano naknadno, najranije sedam, a najviše 30 dana nakon 6. listopada.

Otvaranje biračkih mjesta u BiH tamo gdje glasanje nije ugroženo planirano je za nedjelju u 7 sati, a sukladno tome od subote je na snazi izborna šutnja.

Biračka mjesta zatvaraju se u nedjelju u 19 sati.

Kako je potvrdila Hadžiabdić, u glavni centar za brojanje u Sarajevu, koji je već počeo s radom, dosad je stiglo 26 tisuća pošiljki, odnosno glasačkih listića iz inozemstva.