Zamjenik ministra obrane BiH, Aleksandar Goganović, pozvao je EUFOR i međunarodnu zajednicu da javno reagiraju i upute upozorenje ministru obrane Zukanu Helezu ''zbog njegovih konstantnih ratnohušačkih izjava kojima ugrožava mir, stabilnost i sigurnost u BiH, ali i regije''.

Na pitanje Srne da prokomentira izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i priopćenje veleposlanstva Srbije u BiH u kojem je izražena duboka zabrinutost povodom ratnohuškačkih izjava Heleza, Goganović je upitao kome je cilj zaoštravanje odnosa sa susjednim zemljama u izazovnim vremenima koja vladaju na svjetskoj političkoj scenu?

Ministar Armije BiH

"Suradnja za zemljama regije je ključna za mir i stabilnost na Balkanu koja se reflektira na mir u Europi", rekao je Goganović Srni.

Naveo je kako Helez možda smatra da je ministar obrane Armije BiH, budući da kada iznosi takve stavove on ne govori u ime Srba i Hrvata koji rade u Oružanim snagama BiH.

Goganović je ukazao da to što Helez govori nisu službeni stavovi Ministarstva obrane, jer nije bilo rasprave po tom pitanju na kolegiju Ministarstva, niti su zamjenici ministra konsultirani.

"To su isključivo njegovi osobni stavovi i zloupotreba sustava obrane u političku promociju, što je strogo zabranjeno Zakonom o obrani", istaknuo je Goganović.

Šuti OHR

Rekao je i da je Tužiteljstvo BiH brzo reagiralo protiv njega zbog obilježavanja 9. siječnja i polaganja vijenaca borcima Kalinovika, ali da uporno ćuti na konstantno Helezovo kršenje Zakona o obrani, urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i javnog propagiranja ratnohuškačke retorike, na šta bi trebalo reagirati po službenoj dužnosti.

"Šuti i samoproglašeni visoki predstavnik koji me je neosnovano napao na sjednici Vijeća sigurnosti UN i crtao mi metu na čelo, a na Helezove postupke se ne oglašava i onda se pita zašto ga srpski narod ne priznaje", rekao je Goganović.

Reagiranja

Podsjetimo, premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je u subotu da Helez nastavlja s neodgovornim i neozbiljnim izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regiji.

Veleposlanstvo Srbije u BiH izrazilo je zabrinutost povodom izjava Heleza i istaknulo da ''upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja kulminaciju kršenja Daytonskog sporazuma i otvorenu prijetnju miru''.

Helez je, navodi Srna, sarajevskim medijima rekao da je "svako razdruživanje rat", da "nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo" i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "nitko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd".