U subotu 1. listopada 2016. godine u Bjelovaru je, u sklopu Dana Bjelovara, organizirana donatorska Ramska večer pod sloganom  "Oj na Šćitu nema te na svitu, koše šarke što vas nose Ramke". Prikupljena novčana sredstva s ove večeri namijenjena su Osnovnoj školi Ripci za opremanje informatičke učionice.

Izdvajamo kratki dio tekst iz brošure koja je tipkana za ovu manifestaciju autora Predsjednika Ramske Zajednice Bjelovara m.sc. Miše Faletara.

 - „Ramska  večer“ je mali prikaz naše bogate kulturne baštine na koju smo mi Ramci posebno ponosni i po kojoj smo prepoznatljivi širom svijeta!

Poklon je to nas Ramaca svome novom zavičaju u prigodi obilježavanja Dana grada Bjelovara i 50.-te obljetnice masovnijeg doseljavanja Ramaca na obronke pitome i lijepe Bilogore, ali i ostala područja Lijepe Naše.

Ova “Ramska večer“ je podsjetnik nama Ramcima da se ovo bogatstvo mora njegovati i otrgnuti zamci zaborava. Možda će ova večer probuditi pomalo zatomljenu ljubav naših mladih naraštaja stasalih u novom zavičaju, za ramsku gangu i bogate ramske običaje. -


Večer je donijela bogatstvo i ljepotu  narodne nošnje, pjesme i plesova Rame i Bilogore.

Sudionici večeri su bili: Etno skupina „Čuvarice“,  Vokalni sastav „Sv. Matej“ Izvorna ženska skupina iz Rame Ruža Grubeša, Kata Jelić, Anica Čuljak i Ana Džidžić, Izvorna muška pjevačka skupina iz Rame Pero Pušić, Nikica Bilić i Mato Bilić, Svirač na diplama David Glibo, Recitatorice pjesama o Rami Nada Krešo Krešo, Ivona Bošnjak i Daria Pavlović, HORKUD „Golub “, KUD  „Rovišće“, KUD „Tomislav“ Sv. Ivan Žabno, HKUD „Rama“, FS „Kolo“ i etno skupina „Sinovi Hercegovine“.  

Scenarij i režija: Vladimir Kuraja
Glazbena producentica: Biljana Glibo
Voditeljica programa: Mirjana Posavac.