Reprezentacija Engleske je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavila u četvrtfinalu Eura u Njemačkoj protiv Švicarske. Na Merkur Spiel-Areni u Düsseldorfu nakon regularnih 90 minuta golovima Embola i Sake završeno je neodlučeno, da bi i nakon 30 minuta produžetka treći polufinalist još bio nepoznat.

Pobjednika su morali odlučiti jedanaesterci, a tu su spretniji bili igrači Garetha Southgatea.

Svjedočili smo jednom od najgorih poluvremena dosad na Euru ove godine. Nažalost, ni to nije iznenađujuće s obzirom na to kako se Englezi provlače kroz natjecanje. Prvih 45 minuta prošlo je u mirnom tonu, bez udarca na okvir vrata s obje strane. Sommer i Pickford su se dosađivali između vratnica, a ni tempo utakmice nije bio pretjerano atraktivan.

Bio je ovo 100. nastup na izborničkoj klupi za engleskog stratega Garetha Southgatea, a zanimljivo je kako je tako postao treći koji je ušao u „klub 100“ engleske povijesti kada su izbornici u pitanju. Tek su više utakmica od njega vodili Walter Winterbottom (139) i Alf Ramsey (113).

Najaktivniji u prvom dijelu bio je Saka, koji je sa svojim prodorima po lijevoj strani švicarske obrane pravio probleme svojim hitrim pokretima i driblinzima, no niti jednom nije konkretno ugrozio švicarska vrata.

Prvi šut u okvir gola upisuju Švicarci

Na prvi udarac u okvir gola morali smo čekati sve do 51. minute, kada se Embolo leđnom tehnikom riješio Konse, ali pucao preslabo u engleskog vratara. Isti je igrač okušao sreću i nekoliko minuta kasnije, ali njegov udarac iz blizine ponovno je zaustavio Pickford.

Embolo baca Švicarce u trans

Stadion u Düsseldorfu eruptirao je u 75. minuti, kada je Embolo pogodio za vodstvo Švicarske. Nakon sjajne akcije po lijevoj strani engleske obrane, Ndoye šalje loptu prema drugoj vratnici, a tamo se odlično snalazi švicarski napadač koji pogađa pored nemoćnog Pickforda i tribinu obojenu svu u crveno iza engleskog gola baca u trans.

Bio je ovo drugi pogodak Monacovog napadača na ovogodišnjem Euru, prvi je put pogodio još u prvom kolu protiv Mađarske u švicarskoj pobjedi 3:1.

Saka vraća stvari na početak

Primljeni pogodak napokon je natjerao engleskog izbornika da odluči napraviti izmjene, a nedugo nakon toga stigao je i izjednačujući pogodak.

Igrala se 80. minuta, a Švicarska se povukla u gusti dupli obrambeni blok, koji je uspio „probiti“ Saka. Krilni napadač Arsenala sjajno je naciljao s ruba kaznenog prostora i vratio Engleze u život.

Ovo je bio prvi pogodak Sake na Euru, a ujedno i prvi pogodak u posljednjih deset utakmica za reprezentaciju.

Ekipe nastavile trend produžetaka

Nakon izjednačenja Engleske bila je još po jedna izglednija prilika za obje momčadi do kraja regularnih 90 minuta, ali su udarci Ezea i Zubera završili van okvira protivničkih golova. Tako su, poučeni jučerašnjim četvrtfinalima, Engleska i Švicarska odlučile utakmicu odvesti u dodatnih 30 minuta produžetaka.

Englezi bliže golu, ali Sommer je siguran

Igra Švicarske nakon postignutog pogotka je stala, dok su Englezi ipak bili malo konkretniji. Projektil Ricea s velike udaljenosti u 95. minuti ukrotio je Sommer, a sedam minuta kasnije švicarski vratar je uspio zaustaviti i pokušaj Bellinghama. To je sve što smo vidjeli u prvom produžetku.

Zadnjih 15 minuta pripalo Švicarcima, pobjednika ipak odlučuju jedanaesterci

U drugom produžetku Englezi nisu prijetili, dok je Švicarska krajem produžetka mogla završiti priču o trećem polufinalistu. Prvo je Shaqiri gađao izravno iz kornera u 116. minuti, ali na sreću Engleza zatresao je spojnicu grede i vratnice.

U 119. minuti, odmah po ulasku, zaprijetio je Amdouni, ali Pickford spašava svoju momčad. Ubrzo nakon toga sudac Orsato je svirao kraj i bilo je jasno kako će pobjednika odlučiti jedanaesterci.

Akanji tragičar, Engleska je u polufinalu

Engleska je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izborila plasman u polufinale. Svi su izvođači bili sigurni (Palmer, Bellingham, Saka, Toney i Alexander-Arnold), dok je tragičar kod Švicarske bio Akanji koji je jedini promašio. On je ujedno i gađao prvi, ali ga je Pickford sjajno pročitao i obranio udarac.