Bivši ministar obrane i sigurnosti BiH Selmo Cikotić osuđen je danas na tri godine zatvora nakon što je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno pogodovanje zagrebačkoj tvrtki Scout. Optužnica protiv Cikotića podignuta je u studenom 2021., a Tužiteljstvo BiH teretilo ga je za zloporabu službenog položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora s tvrtkom Scout, koji su ocijenili štetnim.

Prema optužnici čije je navode sud prihvatio, Cikotić je kao ministar obrane BiH u razdoblju od 2009. do 2011. protuzakonito mijenjao ugovore o prodaji zastarjelog oružja i streljiva što ih je Scout ranije sklopio s ministarstvima obrana dva entiteta, dok su ona još postojala.

Umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora Cikotić je omogućio Scoutu izvoz oružja i streljiva bolje kvalitete, za kojim postoji i veća potražnja na tržištu. "Na taj je način oštetio proračun za oko 9.7 milijuna konvertibilnih maraka (4.96 milijuna eura)", stoji u optužnici.

Cikotić je, uz dužnost ministra obrane, bio i ministar sigurnosti BiH u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a prije toga je bio savjetnik u uredu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Na te je dužnosti postavljen kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) iako su se njegovu imenovanju protivili iz HDZ-a BiH jer ga smatraju odgovornim za ratne zločine nad Hrvatima počinjene na području Bugojna dok je Cikotić tamo obnašao dužnost zapovjednika Armije BiH.

S bugojanskog je područja prognano više od 15 tisuća Hrvata, a više od 300 ih je ubijeno. Istrage protiv Cikotića koje su zbog toga vođene do sada nisu dovele do optužnice. Nakon odlaska SDA u oporbu, Cikotić je ostao profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.